Lavendelkräm

Lavendelkräm

Du behöver:

1 dl Maceration av lavendel (rapsolja med lavendel)
2 dl rapsolja
½ dl sheasmörolja
½ dl tistelolja
några droppar eterisk jasmin olja
40 g bivax
3 dl lavendel infusion (destilerat vatten m. lavendel)
2 kapslar E-vitamin

Gör så här: Plocka fram rena redskap! ju renare redskapen är ju längre hållbarhet blir det på slutprodukten. Koka upp vatten till krämen och ställ den åt sidan, lägg i en näve med lavendelblommor och låt det dra någon timme. Gör i ordning ett vattenbad och smält bivax med oljorna. All vax skall vara smällt och ha en temperatur på ca 70 grader. Häll över oljeblandningen i den skål som du skall göra krämen i. Rör om i oljeblandningen tills den har svalnat. Blanda i E-vitamin och eterisk olja.

Efter att vattnet har svalnat silas blommorna bort och pressa ut det sista vattnet. Vätskan skall ha ungefär samma temperatur som oljan när de blandas ihop. (Blommorna kan du kanske använda till ett skönt bad lite senare....)

När både oljeblandningen och vattnet har ungefär samma temperatur tar du fram stavmixern och vispar ner lite av vattnet åt gången samtidigt som du mixar. När allt vatten är i krämen fortsätter du mixa en stund till så att allt blandas ordentligt och får en bra konsistens.

Häll krämen i rena burkar, använd gärna slickepott. Förvara gärna lavendelkrämen i kylskåpet.

 

Smälta bivax och olja

Sheasmörolja är en fet olja. Mycket bra för hudsprickor, torr hud, babyvård mm. Sheanöten innehåller 45% fett som är mycket milt och välgörande. Passar de flesta och gör huden elastisk och smidig.

Tistelolja går snabbt in i huden och ger ovärderliga fettsyror via hud vid inflammationer, acne, eksem, rosacea och många andra hudproblem. Innehåller fina fettsyror som huden och kroppen behöver för att bilda en frisk och vital yttre och inre hud. Blanda gärna tisteloljan med en lite fetare och stabilare olja. Tistelolja innehåller hög halt av omega-6 essentiella fettsyran linolen. Med hjälp av linolen bildar kroppen GLA och vidare prostaglandiner. Om kroppen inte bildar tillräckligt med prostaglandinger i kroppen, kan vi få torr hud som blir rynkig i förtid. Bra vid fet hud.

Rapsolja är en halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt (10-30 minuter). Som andra oljor mjukgörande och skyddande, därtill näringsrik - i hudolja, salva och fetare kräm inklusive handkräm och fotkräm för sprucken hud. Rapsoljan är uppmjukande på torr och skorpig hud och bra på inflammerad. I en svensk studie av raffinerad rapsolja fann man att den kan lindra klåda och hudirritationer nästan lika bra som kortison, antagligen på grund av den höga halten steroler; steroler från oljan är ännu bättre än kortison. Passar mycket bra för torr och känslig hud.

Lavendel är antiseptisk, antiviral, sårläkande och inflammationshämmande; hjälper till att läka utan ärrbildning. Balanserar talgproduktionen och stimulerar celldelningen ("hudförnyande"). Uppmjukande och lugnande effekt gör oljan användbar på allergiska utslag, eksem och särskilt psoriasis, särskilt effektiv ihop med bergamott och blå eller romersk kamomill. Oljan är också svamphämmande och kan vara effektiv mot fotsvamp och även skabb. Passande hudtyper: Rynkig hy, aknehy, men lavendel passar alla.

Jasmin - Olika utdrag på jasminblommor är urgamla som hudvårdsmedel i Kina, t. ex. på sår och hudsprickor. Jasmin lugnar irritation, hämmar inflammation och läker. I både Indien och Kina används Jasmin sambac på ögoninflammationer. Jasmin passar framför allt torr och fuktfattig hy, men jasmin passar alla hudtyper, inklusive känslig.

Bivax absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett. Bivax skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig. Vaxet har också antibiotiska egenskaper. Bivax ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. I cerat ger det också glans och hindrar stiftet från att börja "svettas". Bivax passar torr hy, all hud som ska skyddas, t ex under vintertid.

E-vitamin ett Antioxidationsmedel - E-vitamin är inte ett konserveringsmedel som hämmar bakterietillväxt utan ett antioxidationsmedel som hindrar fett och oljor från att oxidera, d.v.s. ta upp syre från luften och härskna. Genom att syret dras till vitaminet istället för till fettsyrorna skyddas oljan. E-vitamin skyddar alltså fettlösliga ämnen (hudfett, oljor, fetter, eteriska oljor, A-vitamin, betakaroten m.m.) på samma sätt som C-vitamin skyddar vattenlösliga. Ju högre halt fleromättat fett, desto mer E-vitamin behövs för att hålla härskningsprocessen stången. Men E-vitamin drar också till sig syre, så för mycket kan få en olja att oxidera snabbare.

 

Vad menas med...

Infusion - Varmt vatten som slås över torkade örter, blommor och bär.
Man häller hett vatten över torkade växter och därmed frigörs alla de nyttiga beståndsdelarna som är bevarade där. Annars oftast som dryck men fungerar ypperligt som ansiktsvatten, hårskölj eller att spreja på huden som uppfriskande och näringsrik ansiktssprej. Användningsområdet varierar beroende på vilken ört som används.
Det går bra att använda färska örter men det sägs att den torkade örten har bibehållit sina viktiga näringsämnen och är därför mer effektiv och helande.
Gör så här: Ta en ren burk eller flaska som rymmer ca en liter vätska. Lägg i en näve örter, blommor eller bär ca 30 gram. Häll sedan över kokande vatten sätt på tätslutande lock. Låt infusionen dra i minst fyra timmar gärna mer.

Maceration - Olja med färska örter och blommor.
Maceration är bra för att få ut så mycket näring som möjligt ur växten. Oljan går att använda som den är på kroppen annars är den bra att göra egna salvor och krämer på. Den bästa oljan är olivolja som tar fram klorofyllet i örterna och är stabil och hållbar. Föredrar man en doftfri olja fungerar mandeloljan som är sammetslen och hållbar.
Gör så här: Plocka örter och blommor när det är torrt ute låt de lufta lite och plocka bort dåliga delar. Grovhacka örterna, blommorna kan gärna vara hela. Fyll den rena burken eller flaskan till brädden med örterna och fyll på med olja. Rör om i burken för att få bort eventuellt syre. Oljan skall täcka örterna/blommorna helt för att undvika att det möglar. Sätt på ett tättslutande lock.

 

Pumpflaska med lavendelkräm

Bara etiketten som fattas till min ljuvliga hudkräm!....

Ibland är man lite efterklok, givetvis är det bättre att använda en burk när man gör hudkräm och inte en pumpflaska som passar mycket bättre till en tunnare lotion ;) 

 

website statistics

4 Aug 2014

© 2012-2024 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)