Guldmjölk

 Guldmjölk

Här är ett recept på en god och nyttig guldmjölk med renande och antiinflammatoriska ingredienser. Gurkmeja används också traditionellt inom ayurvedisk medicin. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kommer av den aktiva substansen curcumin den gula färgen.

 

Gurkmejapasta

1/2 dl gurkmeja

1 1/2 – 2 dl vatten

1/3 tsk svartpeppar

1 msk ingefära (blanda i när pastan svalnat något)

Håller i ca 2 veckor i kylskåp.

 

Guldmjölk

1 tsk gurkmejapasta

3 dl valfri mjölk ex. havre-, mandel- eller komjölk

ca 1/2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk flytande vaniljextrakt

en nypa cayennepeppar

en nypa svartpeppar

1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja

1/2 tsk honung

Ev. kanel

 

Gurkmejapastan - Gör så här:

Koka ingredienserna på svag värme under 10 minuter och rör om ofta, fös över pastan i en rengjord glasburk. Pastan håller ca 2 veckor i kylskåp.

 

Guldmjölken - Gör så här:

Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Ta lite i taget av kryddorna och smaka av.

Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung när mjölken har svalnat honungen ska helst inte värmas till över 40 grader för att de välgörande ämnena ska bevaras. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då.

Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen.

Inom ayurvedan används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen samt för att rena levern, stärka matsmältningen samt mjuka upp ömmande leder. Tack vare curcuminets leverrensande funktioner är gurkmeja effektiv vid förebyggandet av sjukdomar

24 May 2016

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)