Ingefära

Används flitigt i traditionell kinesisk medicin samt i japansk folklig läkekonst. Den omtalas som värmande som kan bero på den effekt som växten har på matsmältningen och blodcirkulationen. Forskning bekräftar att ingefära är verksam mot illamående och kräkningar, inflammationer i magen samt reumatism.

Ingefära odlas i subtropiskt klimat och de har funnit ett sextiotal växer i ingefärsfamiljen och det upptäcks ständigt nya. - Ingefäran blir 1,5 meter hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15-20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar. wikipedia-ingefära

Torkad ingefära är en av ingredienserna i pepparkakor. Ginger Ale är smaksatt med ingefära. Inlagd ingefära som ätes till sushi benämns på svenska med sitt japanska namn gari. I kinesisk kultur skiljer man mellan "gammal ingefära" (som går att köpa färsk i Sverige) som är bra till matlagning och "ung ingefära" som används i inläggningar. I kinesiska hem förvaras ingefära ofta i sand för att den inte ska torka.

Ingefära påstås ibland ha olika medicinska effekter, bland annat mot cancer, men det saknas vetenskapliga belägg för detta. Visst stöd finns bara för användning av ingefära mot illamående. Arten kan odlas som krukväxt. Köp en bit färsk ingefära. Välj en bit som visar lätt gröna ögon. Plantera den i jord med halva jordstammen synlig ovan jord, ställ den varmt och vattna. Föredrar halvskugga. Skotten doftar vid beröring, föga förvånande, av just ingefära.

Tips med ingefära:

- Skiva lite färsk ingefära i en kopp eller kanna häll sedan över kokt vatten drick som te smakar gott även när den är kall. Smaksätt gärna med ev kanel, honung eller citron.

- Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass eller som smaksättare i te eller bara i kokt vatten.

Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret. Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna.

27 Jan 2014

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)