Lavendel

Lavendel

Utvinns genom destillering av blommorna. Lavendeloljan är den kanske mest användbara eteriska oljan inom hudvård. Den är sårläkande, lugnande och talgbalanserande. Den stimulerar hud-cellerna och hjälper hudens egen förmåga att bilda ny vävnad när huden är skadad. Örtig och blommig doft.

En av de åkommor som lavendelolja kan förebygga är tex akne. Om man har känslig hud är det en bättre ide att använda lavendelolja som är skonsammare. Att smörja in en hudolja med lavendel på kvällen när man går och lägger sig är ett effektivt sätt att använda lavendeloljan som en behandling samt låta det förebygga bildandet av ny akne och i sin tur hjälpa kroppen med att läka från den akne som redan finns där.

''

Lavendel olja är helt underbar att använda inom aromaterapin häll i några droppar lavendelolja i badvattnet så sprids en behaglig doft i badrummet som gör upplevelsen genast lite lyxigare.

''

Sköna produkter med lavendel kan du hitta hos tex , eller !

Lavendel

Som Hudläkemedel
Antiseptisk, antiviral, sårläkande och inflammationshämmande; hjälper till att läka utan ärrbildning. Balanserar talgproduktionen och stimulerar celldelningen ("hudförnyande"). Uppmjukande och lugnande effekt gör oljan användbar på allergiska utslag, eksem och särskilt psoriasis, särskilt effektiv ihop med bergamott och blå eller rommersk kamomill. Oljan är också svamphämmande och kan vara effektiv mot fotsvamp och även skabb.

• På insektsbätt, brännskador och solsveda - 1 droppe outspädd eller lika delar olja och stark alkohol.

Som Rengöringsmedel
5 % lavendelolja (125-150 droppar per dl) dödar difteribakterier, 4,5 % (runt 125 droppar per dl) tyfusbakterier och stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner), 0,2 % (5-6 droppar per dl) tuberkelbakterier.

• Antiseptikum: 2 % (50-60 droppar per dl) - "som i en bra eau de cologne", som "aromaterapins fader" Gattefossé uttrycker det.

Lavendel för Rynkig-, akne-, torr-, irriterad hy... den passar alla.

Som Hårvård
Förebyggande mot mjäll vid torr hårbotten; t. ex. i balsam eller inpackning med geranium och sandelträd. Kan användas mot hårlöss hos barn. Sägs vara effektivt mot håravfall genom att stimulera blodcirkulationen i hårbotten.

Som Massage
Lavendelolja smärtlindrar genom att hudreta och öka genomblödningen. Bra att massera med efter muskelansträngning och vid alla slags smärtor i muskler och leder (sträckning, stukning, kramp, spänning, reumatism, ryggskott), vid menstruationsproblem (mensvärk, PMS, klimakteriebesvär, oregelbunden mens). Den används också vid sjukdomar i urinsystemet (blåskatarr, urinvägsinfektion) och som stöd för smärtlindring vid förlossning. Särskilt vid nervvärk var lavendelsprit förr ett vanligt medel och lavendelolja inmasserad på kinden kan lindra tandvärk.
Doseringen betyder mycket; den stimulerande effekten kommer fram i högre koncentrationer.

• Stimulerande massage: 2-4 % (50-120 droppar per dl)

Som Bad
Lugnande och kramplösande bad. Lavendelolja i ett fotbad piggar upp.
Fast tvål Fungerar problemfritt som tvålparfym, förutom att den får tvålen att mörkna. Man använder därför lavendel mest i färgade tvålar, och inte ensam utan tillsammans med andra dofter som bergamott, cananga, ekmossa, patchouli, rosmarin, timjan, kumariner och många syntetiska doftämnen. Ska man ha bara lavendel i tvålen används spiklavendel.

Om Hudreaktioner
Kontaktallergi och fototoxiska reaktioner har rapporterats men oljan är en av de mildaste och en av de få man i speciella fall kan droppa outspädd på huden. När den ger allergiska reaktioner är det på grund av geraniol och pinen. Absolut av lavendel är mer irriterande än eterisk olja.
Oljan applicerad på huden absorberas i kroppen på 60-80 minuter. Om effekter då, se nedan under Giftighet.
En av de minst giftiga eteriska oljorna men stor dos upptagen genom huden, inhalerad eller tagen invärtes kan ge illamående, huvudvärk och frysningar. Något blodtryckssänkande. Några rekommendationer om maximalt dagligt intag har inte lämnats av FAO/WHO, däremot för huvudingredienserna linalylacetat:och linalol.

Lavendelolja och mänskliga hormoner
2007 rapporterades från USA om tre pojkar (4, 7, 10 år) som utvecklat kvinnlig brösttillväxt (gynekomasti) kort tid efter det att de börjat använda tvål, kroppslotion och hårgelé med lavendelolja och/eller tea treeolja. Tillväxten upphörde och bröstvävnaden blev normal när de slutade använda produkterna. Resultatet har ifrågasatts av andra forskare men vidare studier vid National Institute of Health har visat att båda oljorna stör hormonbalansen. Också svenska Läkemedelsverket har hakat på och ska granska vidare.
Olja från ekologiskt odlad lavendel finns att få. Oljan är godkänd som Bra Miljöval.

Källa: http://www.shenet.se/ravaror/eolavendel.html

 

21 Apr 2014

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)