Solskydd

Solskydd tips

- Smörj in dig innan du går ut i solen och applicera på nytt efter bad även om solskyddet är extra vattenresistent

- Använd rikligt med solskyddskräm, minst en handfull till hela kroppen

- Använd ett solstift med hög solskyddsfaktor för känsliga områden som näsa, panna och läppar

- Ta en paus i skuggan när solen står som högst, mellan klockan 11 och 15

- Drick mycket vatten och skydda huvudet med solhatt eller sjal

- Var noga med att solskyddsprodukterna inte passerat utgångsdatum

- Förstärk solbrännan med skimrande lotions, bronzepuder eller brun-utan-sol - Återfukta med after sun. Om du bränt dig, använd aloe vera eller yogurt som har en lugnande och svalkande effekt.

Solkrämer

sololja med faktor 15

ingredienser: 

50 ml jojobaolja 

18 ml sesamolja 

20 g kokosfett 

12 ml tiosol

Gör så här: Smält kokosfettet i vattenbad på spisen. När kokosfettet har smält ,tar du kärlet från värmen. Häll i sedan de övriga ingrediensserna och blanda. Häll sedan oljeblandningen i rena flaskor klart att användasa. Källa: Guldet från växterna, Artaromaförlaget

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemmagjord sololja, solskyddsfaktor 10

Ingredienser: 

8 ml tiosol 

 20 ml jojoba 

 56 ml sesam

 5 ml sheasmörolja 

 10 ml squalane

 1 ml E-vitamin 

 5 dr karotin

ev 5-10 dr eterisk olja

Gör så här: Blanda i en flaska, och skaka om, sedan är solkrämen klar att använda. Källa: Sol och Bad, Artaromaförlaget.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solkräm  (faktor ca. 10)

Ingredienser: 

1,20 dl olivolja 

4 gr bivax 

2 msk zinkoxid pulver

Gör så här: Värm oljan i en gryta tillsätt bivaxet i den varma oljan, rör om hela tiden tills vaxet har smält.

Sätt på ett par handskar och en ansiktsmask. Detta för att skydda dig från direkt kontakt med zinkoxid pulvret. Lägg en till två matskedar zinkoxid pulver.

Ta bort blandningen från spisen och häll det i glasflaska eller glasburkar. Låt blandningen svalna till rumstemperatur före användning. Förvaras på en sval plats.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vill du köpa färdig vegetabilisk solkräm kan du  

Tips!

Om du inte hittar ingredienserna, köpa zinkoxid kräm från apoteket och tillämpa den i stället för kommersiella solskyddsmedel

Du kan använda andra ätbara oljor

Om du vill kan du tillsätta några droppar av eterisk olja för en trevligare doft. Om du gör det kontrollera egenskaperna hos oljan och säkerställ att den är lämplig för användning i solskenet och att den inte har andra biverkningar.

Zinkoxid kan vara en hälsorisk så undvik att andas in pulvret, därför är en ansiktsmask/skydd bra att använda.

applicera en liten mängd olja eller solskyddsmedel i håret så att du slipper bränna hårbotten. Eller täck den med en hatt. Vissa schampo och balsam håret innehåller SPF skydd.

  • Kokosolja kan du använda som skydd i håret och det fungerar även som inpackning
  • Jojobaolja har solskyddsfaktor 4.  Används i alla typer av produkter även i hårprodukter vid seborre´och mjäll.

 

Nu på Anslagstavlan läs om- antioxidanter

----------------------------------------------------------------------------------------

Arganolja

Kallpressad Arganolja är en hudregenererande olja som är bra för skadad, mogen och känslig hud. Utmärkt som vårdande hårolja. Bra i solprodukter. Arganolja görs av arganfruktens frön. Arganträdet växer bara i Marocko. Arganolja har de senaste åren blivit allt mer efterfrågan internationellt. Orsaken är dess vårdande egenskaper för huden. Liksom många andra vegetabiliska oljor verkar arganolja återfettande och återfuktande. Sammansättningen av fettsyror är väl anpassad för huden. Risk för oljeakne föreligger normalt inte och arganolja kan därför användas även på hy med benägenhet för akne.

Solen är livsviktig för oss och allt liv på jorden

Undviker man solen helt får man D-vitamin brist. Så en regel för det är att man får solvitaminet på armar och ansikte i 15-30 min när solen står som högst. Ämnesomsättningen, syreupptagningsförmågan och det glada humöret, är andra viktiga punkter med att få på sig solvitamin. Men skydda med omsorg, och intelligens, så blir det bra! Det är ju inte bara huden som behöver skydda utan även , ögonen med solglasögon..Så titta efter CE- märkta eller EES och UV-reflex. Allt för att hjälpa dina ögon. Hatt för håret och huvudet är en annan viktig ingrediens i solskyddsgarderoben.

När du köper en ny solskyddsprodukt titta gärna efter att den har lika mycket av UVA skydd som UVB skydd i produkten. Det behöver vi skandinaver, eftersom de flesta av oss har väldigt skör, tunn och känslig hud rent allmänt. En studie på Lunds universitet och Karolinska sjukhuset, visade att de skyddande solkrämerna kan vara ett av skälen till att antalet fall av malignt melanom ökar mer än andra cancerformer. Krämerna tar bort hudens naturliga skyddsmekanism, den röda brända huden som får oss att söka oss till skuggan och ta på skyddande kläder när vi vistats för länge i solen.

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)