Kokosolja

Kokosolja är utmärkt för både hälsa och hud, alltså invärtes och utvärdes bruk.

Har du torr hud, eller kanske åldrad, oelastisk hud så testa kokosolja!

Men testa även att byta ut fetterna i din mat till kokosolja, och smörj även din hud från insidan
Bruna åldersfläckar består av oxiderade omättade fetter (lipofucinpigment) och förebyggs av kokosolja och antioxidanter. Kokosoljan är perfekt att använda till massage då dess små molekyler lätt sjunker in i huden. Oljan gör också strukturen i bindväven stark och smidig.

 

Immunförsvar:

Kokosfett är mycket rik på laurinsyra (en viktig fettsyra ) som också återfinns i bröstmjölk. Laurinsyran motverkar microber; virus, bakterier och svamp som Herpes Simplex, cytomegalovirus, influensa, mässling, listerna, stafylokocker och streptokocker.

Laurinsyran är tillexemple tillsatt i bröstmjölksersättning där den skyddar barnet mot bakterier och parasiter. Den är ett essentiellt näringsämne.
Kokosoljan innehåller även kaprylsyra som har samma effekt på mikrober. Kaprylsyra gynnar goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i mag-tarmkanalen.

Kokosoljan har väldigt lång hållbarhet då den ej är känslig för oxidering, vilket betyder att den inte härskanar i våra kroppar.

Ämnesomsättning:
Kokosfett bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon, TSH, och bidrar till att balansera vår ämnesomsättning, och vi kan lättare att hålla vikten. TSH bidrar till att sänka det ”onda” kolesterolet genom omvandling till bla. antistresshormonet DHEA, som är enormt viktig för förebyggandet av hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra s.k. ålderssjukdomarna. Det finns många personer som tappat fler kilo i vikt då de bytt ut fett i kosten mor kokosolja. Våra celler mår mycket bättre utan härdade och processade fetter.

Nyttigt fett

Detta har man vetat i tusentals år i Asien och Stillahavsområdet, där oljan använts för att motverka infektioner, svamp, bakterier, parasiter och virus.
Det är förstås lättare att se förändringar om man har ett specifikt problem. Mår man hyfsat bra och huden är okej märker man inte samma effekt. Men hälsa kommer inifrån så vill man ha vacker hy bör man regelbundet smörja med hälsosamma fetter inifrån.

Kokosfettet har inte bara visat sig vara ett av de i särklass mest hälsosamma fetterna, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena, framtidens ”Superfood”.

  • Kokosoljan innehåller laurin- kapryl- och myristinsyra, som stärker kroppens motståndskraft och gynnar tillväxten av goda tarmbakterier.

Det mättade fettet skyddar de inre organen och ger god styrka och struktur för cellmembranen och har en positiv inverkan på såväl de vita blodkropparnas funktion som hormontillverkningen.

De medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett.

På grund av den positiva effekten på ämnesomsättningen, används oljan av många som vill gå ner i vikt med bestående resultat.

  • Den håller bindväven stark och mjuk och motverkar på så sätt rynkor att komma fram och har en utslätande effekt på torr och grovporig hud. Dessutom skapar den en barriär mot infektioner.

Men det gäller alltså att använda rätt typ av kokosfett. Det ska inte förväxlas med det vita kokosfett som finns att köpa i silverfärgade block i livsmedelsbutikerna.

- Det är inte något bra fett. Det har allt en olja inte ska ha! Som att vara härdad, blekt, deodoriserad – mycket av den goda ursprungsoljans egenskaper har med andra ord förlorats i processen.

- Extra Virgin ska smaka och dofta kokos. Smaken kan variera något även från samma märke, precis som äpplen från samma träd skiljer sig i smak. Man kan ta bort lukten och smaken genom att manipulera oljan så den får en annan kemisk sammansättning.

  • En ”lagom” terapeutisk dos kokosolja är tre till fyra matskedar per dag.

Du kan även hitta kokosolja i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsaffärer. Se till att de är kallpressade och ekologiska.

 

På nätet kan du söka på till exempel: ekologisk kallpressad kokosolja eller kokosnötsolja.

 

     

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)