JUICE & SMOOTHIE

Recept på Juicer och Smoothies smaklig spis ;)...

Nu på Anslagstavlan läs om- antioxidanter

smoothie med tofu och hallon

Sååå gott och nyttigt!!!

Smoothie med Tofu och Hallon

Morgonen.... lugn start på dagen...

400g silkestofu 

25 hallon 

1 vaniljstång 

ett generöst mått mandelspån

Gör så här: Kör tofu och hallon i en mixer till en slät konsistens. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner de små svarta fröna i juicen och rör om väl. Strö över mandelspånen och drick genast.

Näringsämnen: A, B2-,B3-,C-,E- och K-vitamin, folsyra, kalcium, koppar,järn magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, zink, äppelsyra, fytokemikalier, tryptofan.

Tofu framställs av sojabönor och är en utmärkt källa till protein. Dessutom är den praktiskt taget fri från mättat fett. Tofun är rik på selen, järn och kalcium, som lindrar nervsystemet, och den håller även hormonerna i balans och kan därigenom få dig att känna dig mer harmonisk och mindre stressad. Hallon höjer intaget av antioxidanter och fytokemikalier. Tillsammans med vanilj ger de också smak. 

Äpple, Svarta vinbär och Acaibär

Juice fylld med åldersbekämpare och superbär.... 

4 äpplen 

40 svarta vinbär 

1 msk färdigköpt acaibärsjuice el. tina frysta bär. 

Gör så här: Pressa äppelbitarna växelvis med svarta vinbär i en juicepress. Rör ner acaibärsjuicen eller moset och drick genast.

Näringsämnen: B1-,B2-,B3-,C-,E-,och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, koppar, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink, antocyaniner, omega 3-, omega 6-, och omega 9fettsyror, pektin.

Äpplen och svarta vinbär är rika på c-vitamin, som främjar kollagenproduktionen - väsentlig för slät hud. Acai bäret, hyllat som "superbär" kommer från den brasilianska regnskogen. Det säljs som juice eller fryst mos. Det ökar omega-3, omega-6 och omega-9 fettsyrorna, som är bra för huden och innehåller en hög halt av antioxidanten antocyanin. 

 

 

Annanas, Apelsin och Kokos

Kan lindara utslag och inflammationer.. denna smakrika trio... 

1 ananas, skalad och skuren i bitar 

2 apelsiner, skalade och delade i klyftor 

1 kokosnöt, delad och med det vita köttet urgröpt.

Gör så här: Pressa fruktbitarna växelvis i juicepress, rör om och drick genast.

Näringsämnen: B1-,B2-,B3-,B5-,B6-,C-, och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, koppar järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, natrium, zink, bromelain

Ananas är extremt rik på c-vitamin och bromelain, ett enzym som har antiinflammatoriska egenskaper och bidrar till att främja slät hud, fri från utslag. Apelsiner innehåller också c-vitamin, som dämpar hastigheten med vilken huden åldras. Kokos har ljuvligt söt smak och är känt för att stimulera hårväxt. Kokos innehåller dessutom laurinsyra, som har visat sig fylla ut rynkor och lindra irriterad hud.

Acne

Acne är en hudåkomma som är mest vanlig bland tonåringar men även hos vuxna. Utbrott startas ofta av hormonella faktorer och dyker upp när hudens porer täpps till av talg och döda hudceller. Besvären kan lindras om man ökar intaget av A- och E-vitamin. (tips, undvik socker, vete, komjölks produkter några veckor det kan lindra)

Lämpliga juicer:

Vattenmelon, Persika och Granatäpple 

en söt och tjockflytande lågkalorijuice....

½ vattenmelon, skalad och skuren i bitar

2 persikor, urkärnade och delade i fjärdedelar

1 granatäpple, halverat

Gör så här: Pressa bitar av vattenmelon och persika växelvis i en juicepress. Knacka med en träslev på granatäpplets skal för att få ut kärnorna och tillsätt dem i juicen. Drick genast.

Vattenmelonen är superb som urindrivande medel. Genom att pressa både kärnor och fruktkött ökar fiberinnehållet och de viktstabiliserande egenskaperna. Persikor är också urindrivande, renar matsmältningsorganen och stimulerar viktminskning. Önskas en slätare juice pressas granatäpplet tillsammans med de övriga frukten. Kärnorna stöts ut med fruktköttet.

Näringsämnen: B1-,B3-,B6-,C- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, magnesium, fosfor, kalium, bioflavonoider.

Banan, avocado & soja smoothie

Om stressen håller dig vaken på nätterna,  rogivande smoothie...

1 mogen banan, skalad

1 mogen avokado, skalad och urkärnad

4 dl sojamjölk

1 msk solroskärnor

Gör så här: Kör banan, avokado och sojamjölk till en slät konsistens. Strö över solrosfrön och drick omedelbart.

Tryptofan, en aminosyra som finns i bananer, avocado och sojaprodukter, omvandlas av hjärnan till serotonin, som har humörstabiliserande, sömnframkallande egenskaper. Omvandlingen fungerar bäst i närvaro av magnesium, B6- och B3-vitamin. Denna smoothie innehåller alla dessa näringsämnen. Banan är rik på tryptofan och även magnesium, som hjälper binjurarna att ha kontroll över stressens effekter. Dessutom innehåller banan B6-vitamin - en viktig stresshämmare.

Näringsämnen: A-,B1-,B2-,B3-,B5-,B6-,C-,E- och K-vitamin, betakaroten, biotin, folsyra, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, zink, omega-6-fettsyror, tryptofan

Paprika, Morot & Olivolja

denna lena juice innehåller C- och E-vitamin, en duo som visat sig kunna förbättra minnet...

2 paprikor, urkärnade och skurna i bitar

4 stora morötter, ansade och skurna i bitar

1 msk olivolja

Gör så här: Pressa bitarna av paprika och morot växelvis i en juicepress. Rör ner olivoljan och drick.

Paprika och morot ger ett högt intag av C-vitamin och kan också bidra till att reducera symptom på depression. C-vitamin gör dessutom E-vitaminet som finns i olivolja mer effektiv, vilket bidrar till att skydda mot skador från fria radikaler. Båda dessa antioxidativa vitaminer har även kopplats till bättre minnesfunktion. De essentiella fettsyrorna i olivolja ger näring  åt hjärnans fettvävnad, och detta har en djupgående effekt på positivt tänkande och välmående.

Näringsämnen: B1-,B2-,B6-,C-,D-,E- och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, omega-3 och omega-6-fettsyro och tryptofan.

 

Candida

Detta är en infektion som orsakas av svampen candida albicans, och den kallas ofta för torsk. Medicinering (särskilt antibiotika, steroider och immundämpande medel), stress dålig kost kan vara orsaken. Vaginala svampinfektioner leder till klåda, flytningar, irritation och sveda. Halten av goda bakterier kan återställas med hälsoyoghurt och immunförsvaret ökas med vitlök.

Lämpliga juicer:

smoothie med björnbär & yoghurt

en läcker, mättande och näringsrik dryck som är den ideala frukosten för bantare...

25 Björnbär

4½ dl Naturell hälsoyoghurt

rikt med mandelspån

Gör så här: Kör bären med yoghurten i en mixer till en slät konsistens. Strö över mandelspånen och drick genast.

Björnbär är en utmärkt källa till fibrer eftersom de förutom den lösliga fibern pektin innehåller många små frön- varje björnbär består av en samling små frukter som innehåller ett frö. Forskning kopplar samman lägre andel kroppsfett med intag av fettsnåla, kalciumrika mejeriprodukter som yoghurt. Och studier har visat att viktminskning blir större om man äter, mandel eftersom det höga innehållet av enkelomättat fett hjälper kroppen bränna fett.

näringsämnen: A-,B2-,B3-,B5-,B12-,C-,D- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, zink, tryptofan.

Tomat, Selleri, Vitlök & Basilika

smaken av Italien i ett glas- och med betydligt färre kalorier än pizza!

4 Stora tomater, skurna i klyftor

3 Selleristjälkar med bladen kvar, skurna i bitar

2 vitlöksklyftor, skalade

en handfull färsk basilika

Gör så här: Svep basilikabladen runt bitar av tomat, selleri och vitlök. Pressa grönsakerna växelvis i juicepress. Rör om och drick genast.

Tomater innehåller enzymer som får njurarna att filtrera bort stora delar av fettdepåerna och eliminera dem. Färsk selleri har en hög koncentration av lättsmält kalcium, som också hjälper till att avlägsna fett. Allicin, den kraftfulla, aktiva beståndsdelen i vitlök, har visat sig förebygga viktökning. Basilikablad tillför sötma och även järn, vilket ökar energinivån och avhåller dig från att sträcka dig efter fettbildande mellanmål.

Näringsämnen: B1-,B2-,B3-,B5-,B6-,C-,E- och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, lykopen, tryptofan

 

Smoothie med vattenkrasse & yoghurt

Den blekgröna, välsmakande smoothie är en bra ersättning för en måltid stressiga dagar....

1 Stor bunt vattenkrasse

4½ dl naturell hälsoyoghurt

en nypa kajennpeppar

Gör så här: Kör krasse och yoghurt i en mixer till en slät konsistens. Strö över lite kajennpeppar och drick genast.

Det höga järninnehållet i vattenkrasse är till nytta för bantare eftersom låga järnhalter kan leda till trötthet och sug efter ohälsosam mat. Fettsnål yoghurt är en utmärkt källa till kalcium och har ett lågt glykemiskt index (GI), vilket betyder att den förser kroppen med långsamt bränsle som bidrar till att dämpa hungern mellan målen. Kajennpeppar stimulerar flödet av magsafter, vilket hjälper matsmältningen. Den snabbar även på metabolismen direkt efter intaget.

Näringsämnen: A-,B1-,B2-,B3-,B5-,B12-,C-,D-,E- och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, koppar, jod, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalcium, zink

 

Herpes simplex

Viruset orsakar munsår lever på aminosyran arginin som finns i choklad och nötter, så undvik dessa livsmedel. Under ett utbrott kan livsmedel rika på C-vitamin och zink hjälpa till att påskynda läkningsprocessen.

Lämpliga juicer: Äpple, Vindruva & Granatäpple

Frukter fulla av fibrer och med högt vatteninnehåll är utmärkt för att underlätta viktminskning.

4 äpplen, skurna i klyftor

25 kärnfria vindruvor

i granatäpple

Gör så har: Pressa bitar av äpple växelvis med vindruvor i en juicepress. Knacka med träslev på granatäpplets skal för att få ut kärnorna och tillsätt dem i juicen. Rör om och drick genast.

Forskning har visat att pektin, lösliga fibrer i äpplen, har större förmåga att dämpa aptiten än vanliga fibrer. Det höga vatteninnehållet i vindruvor kan bidra till viktminskning eftersom återfuktande av kroppen ökar metabolismen - ju snabbare metabolismen arbetar, desto fortare förbränner vi kalorier, vilket gör viktökning mindre sannolik. Granatäppelkärnor är också proppfulla av hungerdämpande fiber.

Näringsämnen: B1-,B3-,B6-,C-.E- och K-vitamin, betakaroten, biotin, folsyra, kalcium, magnesium, mangan, fosfor,kalium, selen, zink, äppelsyra, pektin.

Vattenkrasse, Ruccola & Tomat

en fantastisk bantningshjälp och en trio med ovanligt mycket näring men väldigt få kalorier...

1 stor bunt vattenkrasse

85 g ruccolablad

5 stora tomater

Gör så här: Svep krasse och ruccola runt tomatbitarna, pressa i en juicepress, rör om och drick genast.

Av tradition har vattenkrasse använts för att öka metabolsm och avgifta kroppen. Den är den rikaste naturliga källan till glukosinolat - en fytokemikalie som ökar och reglerar aktiviteten hos leverns avgiftningsenzymer för att bidra till att rensa systemet och därefter främja viktminskning. Ruccolablad användes av de gamla grekerna för att lindra matsmältningen, och de är även en bra källa till glukosinolater. Tomater är en av naturens superrengörare. Ta fram dem ur kylen en halvtimme innan du använder dem, så blir smaken maximal.

Näringsämnen: B1-,B2-,B3-,B5-,B6-,C-,E- och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, jod, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, lykopen, sulforafan, tryptofan

 

Persika, Lök, Vitlök & Persilja

en juice som är sprängfylld med antioxidanter och antibakteriella ämnen....

en handfull färska persiljekvistar

2 paprikor, urkärnade och skurna i bitar

2 lökar, skalade, i klyftor

2 vitlöksklyftor, skalade

Gör så här: Svep persiljekvistar runt bitar av paprika och lök. Pressa bitarna växelvis med vitlöken i en juicepress. Rör om och drick genast.

 

Röd och gul paprika innehåller upp till fyra gånger mer C- vitamin än apelsin. Lök innehåller höga halter av flavonoiden quercetin, som kraftfullt bekämpar virus, bakterier och inflammationer. När allicinet i vitlök krossas bildar det en förening med allians, som har en antibakteriell verkan jämförbart med en procent penicillin. Persilja är också rik på C-vitamin

Näringsämnen: B1-,B2-,B3-,B6-,C-,D- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, svavel, zink, allicin, bioflavonoider, tryptofan

 

Eksem

Denna inflammation i huden orsakar klåda, rodnad och fjälliga fläckar. Den kan bildas på och påverka alla delar av kroppen. Vanliga orsaker är matallergi och känslomässig stress. Försök lindra symtomen genom att öka intaget av A-,B3-,C- och E-vitamin.

Lämpliga Juicer:

Smoothie med vattenkrasse & yoghurt:  du hittar receptet här ovan...

Morot, Gurka, Oliv & Basilika

en smaklig och nyttig juice som tillför en rejäl dos cellföryngrande näringsämnen...

en handfull färska basilikablad

10 oliver, urkärnade

3 stora morötter, ansade och skurna i bitar

½ gurka, skuren i bitar

Gör så här: Svep basilikabladen runt oliverna och bitarna av morot och gurka. Pressa oliverna och grönsakerna växelvis i juicepress, rör om och drick genast.

Forskning har visat att kost och livsstil i hög utsträckning påverkar hudens kvalitet. Gifter, sötad mat, mättade fetter, cigarettrök, avgaser och omåttligt solande kan leda till täppta porer och förtidigt åldrande. Men rätt näringsämnen kan hjälpa till att sätta stopp för detta och till och med återställa skadorna. Morot är mest känd för sitt ypperliga näringsämne betakaroten, som är lättsmält i juice. Betakaroten dämpar åldrandeprocessen genom att bidra till att hålla huden klar och frisk.

Näringsämnen: B1-,B2-,C-,D-,E- och K-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, kiseldioxid, omega-3 och omega-6-fettsyror, tryptofan

smoothie med Svarta vinbär, Banan & yoghurt

lugnar en känslig tarm och smakar fantastiskt....

25 svarta vinbär

1 mogen banan, skalad

4 dl naturell ekologisk hälsoyoghurt

1 msk pumpafrön

Gör så här: Kör bär, banan och yoghurt i en mixer till slät konsistens. Strö över pumpafrön och drick genast.

En handfull svarta vinbär innehåller en tiondel av det rekommenderade dagliga fiberintaget, så de är utmärkta för en bra matsmältning. Substanser i bananer hjälper till att aktivera förmågan att neutralisera magsyra. Ekologisk hälsoyoghurt är laddad med acidophilus, en god bakterie som finns i tarmarna. Pumpafrön är en bra källa till essentiella fettsyror och lugnar en irriterad tarm

Näringsämnen: A-,B1-,B2-,B3-,B5-,B12-,C-,D- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, kalcium, jod, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, zink, omega-3- och omega -6-fettsyror

smoothie med melon kiwi

Grön Melonsmoothie

Lite ny energi kan behövas för att klara av veckans utmaningar. 

Till 1 glas behöver du:

2 dl äppeljuice 

2 dl färsk spenat 

50 g galia- eller honungsmelon 

1½ msk färskpressad limejuice 

1 tsk riven färsk ingefära 

Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät och god smoothie

Jordgubbssmoothie med lime o kanel

Till 3 portioner behöver du: 

1½ dl mjölk 

2-4 msk limejuice 

5 dl jordgubbar, rensade och delade 

2½ dl jordgubbsyoghurt 

2 msk flytande honung 

½ tsk malen kanel 

Gör så här: Mixa alla ingredienser, häll upp och njut!

Ananas smoothie

Till ett stort eller två små glas behöver du: 

½ dl krossad ananas 

2 dl mjölk 

2 dl vaniljyoghurt 

2 msk koncentrerad apelsinjuice 

Gör så här: Mixa alla ingredienser. Häll upp och njut!

Blåbärssmoothie

2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt 

1/2 banan 

1 dl frysta blåbär 

Gör så här: Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera genast.

Fruktsmoothie

2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt 

1/2 banan 

1 kiwi persika eller mango (skalade och utan kärna)

Gör så här: Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera genast.

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)