Hudproblem

Några av de vanligaste hudproblemen

Känslig hud/stresshud

Symtom och orsak:

Vid stress kan huden reagera med utslag, torrhet runt näsvingarna, rodnader och fjällning.

Det här kan du göra: 

Prova dig fram till milda produkter din hud tål. I allmänhet bör man undvika aktiva ämnen som AHA-och BHA-syror samt A-vitaminer som retinol och retionoider.

Den känsliga huden blossar ofta när den utsätts för värme, temperaturväxlingar, alkohol, kryddstark mat och starka crèmer och rengöringsprodukter. Även solning ger en sämre hudkvalitet, vilket kan göra huden ännu känsligare. Undvik just de triggerfaktorer som får din hud att reagera.

Det här kan läkaren göra: 

Om du inte kommer till rätta med hudproblemen själv kan du be att få en remiss till en hudläkare som är specialist på känslig och stressad hud. På vissa hudkliniker kan man få KBT, kognitiv beteendeterapi mot stresshud.

Torr hud

Symtom och orsak: 

Är delvis ärftligt, men kan också orsakas av yttre faktorer som kyla och torr inomhusluft. Den torra huden blossar lätt, kliar och fjällar. Den kan reagera med eksem, men det är ovanligt just i ansiktet.

Det här kan du göra: 

Den torra huden behandlas framför allt med fukt, fukt och åter fukt. Tvål i ansiktet kan förvärra torrheten. Ämnet karbamid är en effektiv fuktbindare som tillsätts i crèmer, men alla tål dem inte i ansiktet. Man får därför prova sig fram.

Det här kan läkaren göra: 

 Är huden extremt torr kan läkare skriva ut en starkare, medicinsk hudcrème.

Åldersfläckar och pigmentfläckar

Symtom och orsak: 

Ljusbruna, oftast platta fläckar som dyker upp efter 30-årsåldern på de delar av kroppen som ofta utsätts för sol.

Det här kan du göra: 

Skydda huden med solskyddscrème.

Det här kan läkaren göra:

Fläckarna kan tas bort med kemisk peeling eller laser på hudvårdssalong. De är för det mesta ofarliga men om de börjar blöda, klia eller förändras ska man kontakta läkare.

 

Vuxenakne

Symtom och orsak: 

Förväxlas ibland med rosacea, men till skillnad mot rosacea, som sitter centralt i ansiktet, brukar vuxenakne främst sitta på käkarna och hakpartiet. Vuxenakne kan bland annat orsakas av att talgkörtlarna är extra känsliga och överreagerar på hormoner. Därför brukar aknen klinga av efter klimakteriet, till skillnad mot rosacea som man kan lida av även efter klimakteriet.

Det här kan du göra: 

Kläm inte på finnarna. Leta efter hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för mogen hud med akne, Murad är ett märke som har detta. Det finns även receptfria medel på apotek. Sol kan lindra akne.

Det här kan läkaren göra:

Vuxenakne kan lokalbehandlas med receptbelagda A-vitamincrèmer och antibiotika. Akneärr kan behandlas med kemiska medicinska peelingar samt laser på hudvårdssalong.

 

Munherpes

Symtom och orsak: 

Små vätskefyllda blåsor runt munnen med rodnader runt blåsorna. Orsakas av ett virus men kan utlösas av till exempel infektioner, sol och stress. Blåsorna självläker oftast inom några veckor, men viruset finns kvar i kroppen.

Det här kan du göra: 

Behandla med receptfria salvor eller medicin som dämpar symtomen. Tvätta alltid händerna om du har tagit på det drabbade området för att inte sprida viruset vidare till andra delar av kroppen.

Det här kan läkaren göra: 

Man kan få mediciner som kortar ner utbrottet.

Kallt ute?

Att pendla mellan köldknäppar och uppvärmning chockar hyn och gör att barriärfunktionen i överhuden bryts ned.

När den bryts ned behåller den inte vattnet som finns i kroppen och resultatet är torr och flagnande hud. Bakterier och föroreningar tränger också lättare ner i huden, vilket kan skapa rodnad och finnar.

För att förhindra detta krävs extra omsorg och massor av fukt. På vintern kan faktiskt vatten ha en tendens att torka ut huden.

ett tips är att använd bomullspads vid rengöring för att minska mängden vatten i ansiktet. Följ upp med ett milt ansiktsvatten för att avlägsna eventuella rester och återställa pH-balansen.

Ömtålig hud behöver omsorg Torr hud är ömtålig och blir lätt irriterad. Det kan klia, och om huden är mycket torr kan man få besvär med eksem. Därför är det extra viktigt att ta hand om huden. På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus. Då behöver huden skötas om ännu mer.

Använd dusch- och badolja eller tvättkräm När man tvättar sig försvinner alltid en del av hudens naturliga fett. Därför är det bra att använda dusch- och badolja eller tvättkräm för att behålla hudens smidighet. Det kan låta lite märkligt att olja rengör, men den löser upp smuts utan att huden torkar ut.

Om det kliar Om man har besvär med klåda bör man försöka undvika att klia, gnugga eller riva på den irriterade huden eftersom det förvärrar besvären. För att motverka klådan kan man smörja med mjukgörande kräm flera gånger om dagen. Värme kan förvärra klådan. Därför är det bra att klä sig svalt och ha löst sittande kläder som andas närmast kroppen. Man kan också sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke.

Torr och tjock hud spricker lättare För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd fukt och fett. Om man har besvär med självsprickor är huden så torr och tjock att det yttersta hudlagret spricker upp. Utsatta ställen är fotsulorna – särskilt hälen och stortåns trampdyna – fingertopparna och handflatorna. Fotbad och fuktbevarande kräm kan hjälpa

Det kan vara svårt att bli av med självsprickor, men man kan minska besvären genom att ungefär en gång i veckan ta ett fotbad, gärna med såpa eller fotsalt i, fila fötterna och avslutningsvis smörja in fötterna med mjukgörande kräm som innehåller fuktighetsbevarande ämnen smörja händer och fötter med fuktbevarande kräm på dagtid och fet salva till natten, till exempel Salsyvase underlätta för sprickorna att läka genom att hålla ihop sårkanterna med häfta eller använda speciella plåster som är tättslutande och gör så att såret lättare läker använda särskilda plåster som ökar hudens fuktighet, mjukar upp och avlastar trycket mot sprickan använda salva som bedövar huden om sprickan är mycket smärtsam.

Hur undviker man fler självsprickor? Man kan försöka hålla huden mjuk och smidig genom att använda duscholja i stället för tvål. Man kan också smörja in huden med fuktbevarande kräm när man tvättat sig. För att händerna inte ska bli torra kan man försöka undvika att komma i direktkontakt med disk- och rengöringsmedel genom att använda skyddande plasthandskar. Använd då gärna även ett par tunna bomullshandskar närmast huden. Det är också bra att använda skyddshandskar vid smutsigt arbete och vantar eller handskar när det är kallt ute. 

 

© 2012-2025 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)