Spirulina

 

I tusentals år har människan använt alger, tång och plankton för att bli vackrare och friskare. Bortsett från att de säljs som kosttillskott är de också en populär ingrediens i många spabehandlingar. Både alg och tång anses ha en detoxinerade effekt, det vill säga kan rensa ut slaggprodukter ur huden. Det beror på algernas sammansättning.

Algerna anses också ha en fuktighetsbevarande verkan som hindrar att huden åldras. Dessutom innehåller de ämnen som skyddar mot solljus, en egenskap växterna har utvecklat efter tusentals år på havsbotten. I dag är alger en vanlig beståndsdel i krämer med solskyddsfaktor.

SPIRULINA

- en blågrön alg som kallas "mirakelalgen". Algen tillhör cyanobakterierna och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar samt krom som gör insulinet effektivare. Spirulina algen består av 60-70 procent proteiner och är rik på en mängd vitaminer och mineraler. Bland de många positiva hälsoeffekterna märks immunstärkande, virushämmande och cancerskyddande effekter.

Inom begreppet superfoods är Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein, klorofyll och andra viktiga näringsämnen. Spirulina är ett utmärkt kostillskott för vegetarianer. Spirulina härstammar ifrån Central-Amerika och Afrika och är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Spirulina kallas för en blå-grön mikroalg och lever i både sötvatten och hav. Spirulina är dock ett samlingsnamn för två arter of cyanobakterier med formen av spiraler: Arthrospira platensis och Arthrospira maxima. De kallas för alger eftersom de är vattenlevande organismer kapabla till fotosyntes.

Legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina när de kom till Mexico på slutet av 1400-talet. På 1940-talet skall en fransk antropolog vid namn Dr. Creach ha funnit att Kanembi stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt bra hälsa. Kanembi stammen åt alger från sjön och ryktet spred sig om denna mirakulösa föda. 1967 startades de första odlingarna i Mexico sedan dess har populariteten ökat. Nasa använder sig idag av Spirulina på rymdfärderna just för dess koncentrerade näringsinnehåll.

Idag växer och odlas spirulinan i stora sötvattensdammar under kontrollerade former. Spirulina är en av få alger som kan växa i vatten med högt PH värde. Det finns över 50 olika arter och den vanligaste sorten är Spirulina platensis.

 

Näringsinnehåll: När man talar om Spirulina nämner man oftast begreppet superfoods, och det är ju inte så konstigt eftersom denna lilla alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring.

Spirulina innehåller: proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll.

Protein: Spirulina innehåller 60-70% protein vilket är sex gånger mer än ägg och tre gånger mer än biff. Proteinet utgörs av 18 olika aminosyror, varav 8 är essentiella för människan.

Betakaroten: Spirulina innehåller 15 gånger mer betakaroten än morötter och 40-60 gånger mer än spenat. Betakaroten ombildas av enzymer till Vitamin A i kroppen.

Klorofyll: Klorofyll är ett grönt färgämne som används i växternas fotosyntes och är det som renar (detoxar) kroppen ifrån skadliga kemiska substanser, tungmetaller och andra gifter.

Fykocyanin: Den blåa färgen hos Spirulina kommer ifrån pigmentet och antioxidanten fykocyanin och är en av de viktigaste beståndsdelarna hos Spirulina.

Mineraler: Spirulina innehåller många viktiga mineraler som Ca, Mg, Na, K, P, I, Se, Fe, Cu, Zn m.fl.

Vitaminer: Spirulina innehåller ett brett spektrum framförallt av B-vitaminer; B1, B2, B5, B6, B11, B12, C, och E.

Havskurer som gör under för huden

Kroppspeeling med havssalt. Ta ett bad och fyll med grovt havssalt. Skrubba efteråt för att få bort gammal hud.

Alginpackning kan utföras på spa anläggningar. Normalt peelas huden först innan inpackningen läggs på. Avslutas med massage och kroppslotion.

  • Alger kan tillföra huden mineraler, spårämnen och vitaminer som är viktiga för vårt välbefinnande. Behandlingen renar, ger näring till huden och är bra för blodcirkulationen.

Ansiktsmask med alger. Inpackning med algen spirulina, ger huden en askungeneffekt!

Algbad Häll i algpulver i ett kar fyllt med varmt vatten. Hoppa i och njut. Avsluta gärna med massage, be någon vän eller din partner om hjälp.

Skönhets recept med spirulina

Ansiktsmasker med spirulina förhindra för tidigt åldrande av huden, förbättra hudens kondition, bidra till att förebygga rynkor, och bidra till kampen mot acne.

  • Den enklaste metoden att använda spirulina för hud som en skönhetsbehandling är att använda som en mask. Blanda lite spirulina med vatten att göra en pasta och applicera på ditt hud / ansikte och låt verka i ca 20 minuter.

Du kan också blanda spirulina med andra ingredienser förutom bara vatten som tex. Honung, aloe vera, oljor, yoghurt, filmjölk, mm…

Denna ansiktsmask är super återfuktande, full av hud-älskande ingredienser och är så lätt att göra!

Blanda en matsked av Spirulina med en matsked honung. Blanda ihop ingredienserna till en krämig konsistens. Fördela blandningen över ansiktet med fingrarna eller en pensel (vilket som du tycker är lättast). Låt blandningen verka mellan 20-40 minuter (tex. Medans du ligger i badet).

Tvätta bort ansiktsmasken med varmt vatten masken kan göras en till två gånger i veckan.

 Spirulina är en enkel encelliga mikroskopiska blågröna alger som innehåller många hälsofrämjande egenskaper och äventyras av totalt 70 procent protein. Protein är nödvändigt för friskt hår, hud och naglar. Det hjälper dig att bekämpa uppkomsten av åldrande på grund av det höga proteinkälla och anti-oxidanter. Den innehåller nästan alla kända antioxidanter: C, B1, B5 och B5, zink, mangan, koppar, betakaroten, vitamin E och aminosyran metionin.

 Honung är full av antiseptiska och antimikrobiella egenskaper och gör underverk för att återfukta huden och eftersom det innehåller en hög nivå av glukonsyra som är fantastiskt för ljusare hud och jämna ut hudtonen, porerna krymper omedelbart efter användning.

  • Spirulina - för åldrande hud

Denna mask rekommenderas för dem som har torr hud, eftersom det helt mjukar upp huden. Den har också en mild rengörande effekt och förebygger rynkor och åldrande.

Ingredienser:

1 msk gräddfil

1 tsk havregryn

1 msk spirulina pulver

Gör så här:

Mal sönder havregrynen blanda ihop men spirulina pulver och gräddfil till en slät smet. Låt blandningen dra en stund och applicera i ansiktet och låt den verka i ca 20 minuter. Tvätta bort med varmt vatten.

  • Spirulina – för alla hudtyper, rekommenderas för att förebygga rynkor och åldrande hud

Ingredienser:

1 msk riven squash

1 msk riven kinakål

1 tsk gräddfil

1 msk spirulina pulver

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna ordentligt till en pasta. Applicera på ditt ansikte och på halsen och låt verka i ca 20 minuter.

Så är du redo att uppleva alla fördelarna med spirulina på din hud?

Om du vill köpa Spirulina finns det att köpa hos tex , Shopping4net , !

 

Spirulina är algen som piggar upp och föryngrar. Ta ett glas klargrön spirulinajuice. 

Spirulinajuice

2-3 dl Äppeljuice

1 tsk spirulina pulver

Blanda äppeljuicen med spirulina pulvret.


Spirulina-smoothie 
3 dl apelsinjuice
1/2 banan eller 1/2 apelsin eller 1 dl bär (blåbär, hallon eller jordgubb)
1–2 tsk spirulina pulver

Kör ingredienserna i mixer tills all frukt är finhackad och blandad.

© 2012-2024 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)