Hudvårdstips!

Hudvårdstips

Ta ett varmt fotbad på kvällen med några matskedar såpa i bada fötterna i ca 20 minuter. Gör en skrubb av olivolja och strösocker skrubba sedan fötterna önskar du grövre skrubb så kan du använda grovsalt. Fila fötterna massera sedan in en mjukgörande kräm avsluta med att dra på rena strumpor och sov med dem på....

 

fotbad

 

Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen - bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Dessutom innehåller kakao ämnen som ger positiva känslor såsom serotonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Det är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det finns även studier som visar att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket gör att de vidgas och att blodtrycket sjunker. Ett lägre blodtryck bidrar till minskad risk för hjärnblödning och hjärtinfarkt. I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao.

Här kan du köpa Ekologiska Kakaobönor

Orenheter på huden

 

Om man lever ett för stillasittande liv kan det också påverka huden negativt. Vid träning så ökas blodcirkulationen i kroppen och man svettas ut orenheter. En annan form av naturlig hudvård är bastu. Även i bastun svettas man ut orenheter och gammal hud flagnar bort. Pormaskar är i de flesta fall lättare att bli av med efter att man har bastat.

 

 

 

Är man en rökare så försämras huden påtagligt

Rökning leder till en gråare och blekare hudton och rynkor är betydligt vanligare hos rökare än hos ickerökare.

Rökning leder också till ökad risk för hudcancer och att hudsår läker långsammare.

Att sluta med cigaretterna är starkt rekommenderat ifall man vill ägna sig åt naturlig hudvård.

 sluta röka

 

När man letar efter naturliga hudvårdsprodukter och läser innehållsförteckningen finns det vissa ämnen man ska vara extra uppmärksam på. Naturliga hudvårdsprodukter ska helst inte innehålla mineraloljor, och animaliska råvaror. Däremot finns det bra oljor för huden till exempel mandelolja. Var uppmärksam på om din naturliga hudvårdsprodukt innehåller doftämnen. Tänk på att det du lägger på huden tas upp i blodet och vissa produkter klassar sig själva som naturlig hudvård men innehåller syntetiska doftämnen som helst inte ska absorberas av huden.

Studier

Visar att näringsämnena som finns i hudvårdsprodukter är viktiga för att underhålla hudens välbefinnande, motverka åldrandeprocessen och stödja den allmänna hälsan. Huden behöver näring både utifrån och inifrån. Hudvårdsprodukter spelar en viktig roll i bra hudvård, de tränger in i överhuden, återfuktar, mjukgör och förbättrar balansen i huden. Men hudvårdsprodukter kan inte nå det innersta hudlagret. Det är här som kompletterande hudvård inifrån bidrar till att förbättra hudens funktioner och hjälper dig att få en vacker hy.

Varför använder vi hudvårdsprodukter? För att vårda, underhålla och bevara vår naturliga skönhet. För att skydda huden mot solens skadliga strålar, luftföroreningar och annan yttre miljöpåverkan.

Fakta om hud

Huden är det yttersta lagret av vår kropp, den är i sig uppdelad i 3 olika hud områden. Från det yttersta lagret som är synligt (överhuden) till underhuden däremellan har vi läderhuden.

Hudens uppgift är att skydda kroppen mot infektioner - sjukdomar - bakterier som finns omkring oss. Tänk på att ett öppet sår inte utgör ett skydd för kroppen mot dessa infektioner, du bör alltså snabbt åka in till en läkare för att få ett öppet sår bedömt.

Hudens uppgift är också att reglera kroppstemperaturen, mekanismen för det här syns och känns när vi svettas eller fryser. När vi svettas vill huden reglera ner temperaturen i kroppen och när vi fryser så vill kroppen höja eller åtminstone bibehålla kroppstemperaturen.

Några enkla tips på hudvård som du kan enkelt kan genomföra.

Sömnen är väldigt viktig, jag tror de flesta har märkt att vi lättare får utslag, finnar eller att huden ser allmänt hängig ut när vi inte har fått tillräckligt med sömn. Så se till att sova de rekommenderade timmarna per natt för din ålder om du vill att din hud ska må bra, det kan var ett av de enklaste tipsen att tillämpa när det gäller hudvård.

Det blir allt vanligare att hudvårdsprodukter innehåller mindre kemikalier och mer ekologiska produkter. Ekologisk hudvård är både snäll mot din hud och även mot miljön. Det finns givetvis några ekologiska ingredienser som är speciellt effektiva till hudvård. Några av dessa och mycket annan bra information om ekologisk hudvård kan du läsa i det här inlägget.

Det finns några saker man ska tänka på innan man applicerar ekologiska hudvårdsprodukter för att de ska få så bra effektivitet som möjligt. Det första är att du bör tvätta huden ordentligt med något rengöringsmedel som tar bort smuts eller makeup utan att torka ut din hud. Även här kan du välja de hudvårdsprodukter som är ekologiska. När du väl har gjort det kan du ha på en fuktighetskräm helst en doftfri då det är mindre kemikalier i dessa. Eller en fuktkräm som endast doftar av de ekologiska ämnena som den består av. Välj en kräm som har en lätt konsistens det är viktigt att huden kan andas, krämen får nämligen inte täppa till porerna.

Det mest uppenbara fördelen med ekologisk hudvård är att den som tidigare nämnt är snäll mot din hud och samtidigt vänlig för miljön. Vänlig för miljön innebär att det inte används några starka kemikalier vid tillverkningen av produkten.

 

Männens hud

Det vanligaste problemet män har med sin hud är att den oftast är torr. Detta gör att huden ser blek och rynkig ut. Men det finns många bra återfuktande krämer på marknaden för just män.

Den vanligaste hudvården för män är ansiktsvård samt vård för händer och fötter. Speciellt händerna har en tendens att bli torra på män. Många kanske arbetar som hantverkare eller andra praktiska arbeten och använder då händerna dagligen i smutsiga och slitsamma miljöer.Det finns 3 stora skillnader i män och kvinnors hud: mäns hud är tjockare och har en annan typ av fasthet, sen utsöndrar mäns hud mycket mer talg. Detta är en följd av att män har mer hormoner i kroppen.

 

1. Rengöring 

• Avlägsnar smuts, fett, döda hudceller och makeuprester 

• Motverkar finnar och blemmor 

• Används: morgon och kväll

 

2. Ansiktsvatten 

• Tar bort de sista spåren av makeup 

• Gör huden jämnare med färre synliga porer 

• Förbereder huden för efterföljande produkter 

• Används: morgon och kväll

 

3. Ge fukt(dag) 

• Mjukar upp och skyddar huden 

• Motverkar uttorkning 

• Håller huden mjuk och smidig 

• Används: varje morgon

 

4. Ge näring (natt) 

• Ger näring och återuppbygger huden under natten 

• Återfuktar och vårdar huden 

• Används: varje natt

 

Den känsliga huden kring ögonområdet behöver extra vård: Här syns hudens första ålderstecken. ögoncreme är speciellt framtagna för den känsliga och tunna huden kring ögonen.

Välj en ögoncreme utifrån din ålder och dina behov: svullna ögon, mörka ringar, rynkor etc. Applicera morgon och/eller kväll på en väl rengjord hy för bästa resultat.

Avokado och banan

Avokado och banan är välgörande för torr hy och särskilt banan passar åldrande hy.

Skrubb med avokado
Låt ett par matskedar havregryn dra i vatten över natten så att du får en kräm. Havre är rikt på rätt fett och antioxidanter. Grynen skrubbar bort döda hudceller, fett och smuts.

Mixa havregrynskrämen med en avokado och lite olivolja. Skrubba huden noga.

Ansiktsmasker med avokado för torr hy

Avokado tillsammans med lite olivolja blir en enkel ansiktsmask. Denna passar väl den som har torr hy. Du kan variera masken med några matskedar honung och banan.

Ett ägg utan äggvita kan även tillsättas. För fet hy tillsätts lite citronsaft, vindruvor kan också mosas i.

 

Påsar under ögonen

En hälsosam livsstil med motion, bra mat och god sömn kan göra underverk mot påsarna under ögonen. Får man i sig för lite vitaminer kan detta förvärra, och även ett för stort intag av salt är negativt då detta får kroppen att hålla kvar vatten.

När vi blir äldre så försvagas ligamenten under ögonen vilket gör att fett och vätskor kan ansamlas under ögat. Påsar under ögonen kan också vara orsaken till, eller förvärras av, exempelvis dålig sömn, allergier, dålig mat och ett för hårt leverne.

För att bli av med dina påsar under ögonen, lägg någonting kallt på/under ögonen för att bli av med påsar under ögonen för en kort period. Många rekommenderar kalla skivor gurka eller kylda skedar. Det är också möjligt att kylda påsar grönt te kan ha en positiv inverkan på grund av de antiinflammatoriska egenskaperna i grönt te.

Om du provar att ha någonting kallt under ögonen för att motverka påsar under ögonen så bör du göra detta i ungefär 10-15 minuter en eller två gånger dagligen.

Att dricka för lite vatten kan ge många negativa effekter, och även förvärra påsar under ögonen. När man dricker för lite vatten så svarar kroppen på detta genom att hålla kvar vatten i kroppen, och ett ställe där vatten kan lägga sig är under ögonen.

Gnugga inte dina ögon
Vanliga orsaker till att man gör detta kan vara allergi och sömnighet. Om man gnuggar ögonen riskerar man att ha sönder kapillärer under huden vilket resulterar till svullnad och missfärgning av huden.
För mycket salt gör att kroppen håller kvar vatten på konstiga och opraktiska ställen, t.ex. under ögonen. Resultatet är att huden under ögonen ser blåare ut.

För lite sömn är inte bra, och det är inte heller bra att sova för länge. Även för mycket sömn kan leda till mörka ringar under ögonen.

Symptom som kan framträda när man har trötta ögon eller andra liknande ögonproblem är trötta, ömma, irriterande, vattniga eller torra ögon, huvudvärk, ont i nacken eller suddig syn.
Det finns många anledningar till att man har trötta ögon. De vanligaste anledningarna är trötthet, irriterade ögon, allergi, inflammation, sömnbrist, föroreningar, brist på syretillförsel i hornhinnan, läsa i många timmar, reflexer och skarpt sken.

Bär solglasögon på sommaren. Man behöver inte ha dem jämt men det är bra att ha dem så ofta man kan. UV-strålning kan skada dina ögon, och bra solglasögon reflekterar effektivt en stor del av den farliga UV-strålningen

 

Acne och fet hy

Acne och fet hy är två besvärande problem som båda härstammar i hur talgkörtlarna beter sig. Om talgkörtlarna producerar för mycket talg så blir huden fet och om talgkörtlarna är inflammerade så bildas acne. När man har fet hud så har man stora talgkörtlar som syns lättare. Stora talgkörtlar avger också större mängder fett och därför får man fetare hud. Om man har fet hud så får man också lättare pormaskar och acne. Det kan tyckas som att lida av acne och fet hy är en förbannelse men faktum är fet hud också skyddar ansiktet och huden åldras långsammare Om man märker att ens hud är fetare än normalt så kan det bero på att man använder en produkt som irriterar huden eller att man har ändrat något i ens livsstil.

Sol och stress kan också påverka huden Acne och fet hy kan även uppstå av kosmetika eller förändrade hormonella beteenden, som vid till exempel en graviditet. Att ha en hälsosam diet minskar också att risken att acne och fet hy uppstår.

För att undvika acne och fet hy så bör man ändra ens kost och undvika snabbmat, det är också viktigt att dricka mycket vatten. Om man vill förlita sig på rengöringsprodukter så finns det ansiktsvatten och antibakteriella produkter mot acne som är att rekommendera. Ansiktsmasker är också effektiva mot acne och fet hy. Den bästa effekten får man om man väljer en mask som innehåller antingen citron, apelsin, grapefrukt eller papaya.

***

En hemgjord deodorant som hjälper mot svettningar och luktar gott

Kom ihåg att en deodorant inte är en antiperspirant. Med en antiperspirant hämmar du svettningarna med hjälp av aluminiumföreningar genom att blockerar "svettkanalerna".

Som sagt det är bra att svettas fast inte så kul alltid beroende på vart man befinner sig. Det är nog bra att undvika antiperspiranter om man kan och att det är bakterierna som orsakar lukten i svett kan ju vara bra att känna till. Här är ett recept som skall vara bra...

Antibakteriell DEODORANT

2 msk kokosolja

2 msk sheasmör

0,7 dl bakpulver

0,6 dl arrowrot pulver

6 droppar citrongräs ren eterisk olja

Gör så här: Blanda kokosolja och sheasmör i en kastrull och rör om tills det har smält . Ta sedan bort kastrullen från värmen och vispa ner bakpulver och arrowrot (pulver). Rör i den eterisk oljan. Häll blandningen i en väl rengjord burk eller annan behållare som rymmer ungefär 1 dl. Bra att tänka på att deodoranten blir mjuk i rumstemperatur så vill du ha den fastare skall den förvaras i kylskåp.

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)