Örter

Örter

ROSMARIN: stimulerar cirkulationen i hårbotten och stimulerar hårets tillväxt. Ger håret ny lyster, ökad volym och gör håret lättkammat. Motverkar mjäll.

SALVIA: antiseptisk och läkande för skadad hårbotten. Bra vid mjäll. Reglerar talgproduktionen och är därför bra mot fett hår. Skönt om hårbotten kliar. Stärkande.

PEPPARMYNTA: uppfriskande. Lindrar mjäll. Bra mot fett hår. Renande och bakteriedödande.

STYVMORSVIOL: bra mot torrt hår och skadad hårbotten. Lindrar klåda, mjäll och eksem.

LÄKEMALVA: återfuktande för torrt hår. Antibakteriell, läkande och lugnande. Bra för skadad hud och hårbotten.

Såhär kan du använda örterna:

ÖRTAVKOK: Tillsätt 1 – 2 msk torkad eller färsk ört till 5 dl vatten i en kastrull. Låt sjuda under lock ett par minuter. Sila bort örterna och låt svalna. Skölj håret med avkoket efter shamponering. ÖRTVINÄGER: skölja håret med vinäger är ett gammalt skönhetsknep för att göra håret glansigt och rent. Låt örter dra i vinägern för bättre effekt. Häll 5 dl äppelcidervinäger eller Molkosan i en ren glasburk. Lägg i 1 dl färsk eller torkad ört. Låt dra ett par dagar. Sila. Användning: tillsätt 2-3 msk örtvinäger till 1 liter vatten och skölj håret med vätskan.

ROS I både klassisk och modern örtlitteratur står att rosen är sammandragande, antiseptisk, svalkande, lugnande, upplyftande, främjande för cirkulationen, och näringsrik med bland annat sina C-vitaminer, karoten och antioxidanter.

I hudvård stödjer den hudens naturliga balans. Ur nypon utvinns den värdefulla, vitaliserande, föryngrande nyponrosfröoljan som bl.a innehåller alfalinolensyra och C-vitamin. Inom ayurvedan sägs att ros är harmoniserande, rekommenderas vid stress, oro och utmattning då den balanserar hjärta och sinne. Rosenblad kan användas som smaksättare i maträtter, saft, sylt och konfekt och smoothies såväl som i vårdande kroppsolja.

Rosbadsalt

Väldoftande och vackert badsalt gör du enkelt själv. Blanda färska eller torkade blomblad eller örter i salt. Förvara i en ren burk. Med färska blommor blir doften mer intensiv. De ser lite tråkiga ut efter ett tag men doften består och saltet konserverar så man behöver inte plocka ut dem.

LAVENDEL

Lugnande, läkande Lavendel, Lavandula angustifolia. En blomma som är lätt att älska och som hör till en av våra mest älskade dofter i örtagården. Den börjar blomma i juli och sprider sin väldoft till människors, humlors och bins stora förtjusning. Lavendel har genom tiderna använts flitigt inom parfymindustrin, i antikens rom använde romarna lavendel i sina bad. Lavendeln är lenande, svalkande och lugnande.

Lavendelolja och lavendelbad har sedan årtusenden använts för att hjälpa muskler att slappna av, lugna vid stress och oro, hjälpa barn och vuxna att komma till ro på kvällen, svalka ett överhettat sinne, lyfta upp humöret när det är lågt och som ett antiseptiskt medel för sårvård.

I hudvård anses den sammandragande, lugnande, renande och balanserande. Om du har svårt att sova så kan du prova ett te av lavendel, bada i lavendel det är avkopplande. Det är främst i blomman som de aktiva ämnena finns, men även stjälk och blad går att använda! Skörda blommorna precis innan de slår ut och häng dem på tork. Förvara mörkt och torrt. Lavendel kommer till sin rätt i såväl hudvård som i köket som smaksättare i kryddblandning eller i kakor.

ROSMARIN

Rosmarin sägs nämligen stimulera blodcirkulationen, vara värmande och stimulerande.

Förr användes den för att behandla huvudvärk samt förebygga förkylning och infektioner eftersom den ansågs bakteriedödande. Rosmarin anses föryngrande tack vare alla sina antioxidanter. Hos personer som har lågt blodtryck och kalla händer och fötter kanske den kan vara till hjälp för att få igång värmen.

En massage för trötta muskler med rosmarinolja gör gott. I folktron sades det bland annat att rosmarin står för trohet och kärlek, skyddar mot onda makter, stillar oro och är bra för romantiken.

KAMOMILL

Kamomill är blomman för hela familjen. Den anses lugnande, kramplösande, antiinflammatorisk och antiseptisk. Därför används den ofta till såväl till vårdande hudvård som till rogivande kvällsteer och förkylningskurer.

I hudvård för att den sägs vara uppmjukande och läkande för torr hud och utslag. I kvällsteet för att minska oro och stress och i förkylningstider för att den anses svettdrivande

HAVTORN

Havtorn, Havstörne eller Finnbär, Hippophaë rhamnoides: Ett av våra nordiska superbär! Här talar vi vitalitet, livskraft, glädje, vitaminer. Som namnet antyder trivs busken eller trädet vid steniga havskuster och tål temperaturer ned till -40 grader.

Bäret har funnits i Sverige sedan istiden! Och det är när det blir kallare ute som vi har extra stor nytta av det. På honplantorna växer saftiga, syrliga orangefärgade bär som lyser fint mot den grå barken och silvergrå bladen. Det här är en kraftkälla! Bären har en fenomenal förmåga att omvandla energin i solljuset till viktiga ämnen som A- C- och E- vitamin, flera B-vitaminer, bl.a B12, pantotensyra, folsyra och fettsyror.

I Östeuropa används havtorn i en mängd medicinska preparat för behandling av olika sjukdomar. Olja som utvinns ur fruktköttet innehåller vitaminer (se ovan) även organiska fruktsyror och palmitolsyra (viktig fettsyra). Ur fröet utvinns en olja rik på E-vitamin, steroler, Omega 3 och 6.

GRANATÄPPLE

Granatäpple kan vara rena mirakelmedicinen mot en mängd sjukdomar med en fenomenal förmåga att bevara hälsa, öka vitaliteten och föryngra hud och sinne! Granatäpple innehåller massor med antioxidanter, C-vitaminer, flavonoider, tanniner (sammandragande ämnen), växtöstrogener och folsyra.

Den sägs vara antiinflammatorisk, bakteriedödande samt öka blodflödet och kanske därmed minska risken för blodproppar. Ur kärnorna utvinns en fin, antioxidantrik olja som används i hudvård som är toppen för de som passerat 40-strecket: den skyddar tack vare antioxidativ effekt, är sammandragande och ger fastare, slätare, smidigare hud, stimulerar cellförnyelsen och vitaliserar.

CITRON

För huden sägs citron vara mjukgörande, renande (bakteriedödande) stärkande, uppfriskande, sammandragande, och stimulerande. Används till att behandla allt från torra nagelband till fet hy, akne och celluliter. Innehåller A-, B1-, B2, B3, C- vitamin, och antioxidanter. Sägs vara inflammationshämmande och lär göra kroppen basisk när man tar den invärtes och används därför som stöd i behandling av ledvärk, magsyra och urinvägsinfektion.

Kan vara renande och bra för magen. Förr känd som motgift mot diverse gifter - och för att förebygga baksmälla.

TROLLHASSEL – HAMAMELIS VIRGINIANA

Nordamerikanska indianer ansåg att Trollhasseln, Hamamelis virginiana (ursprung Nordamerika) besatt magiska krafter och gav den namnet Witch hazel. . Magisk eller inte men man förstår att den genom tiderna varit en väl använd läkeväxt om Trollhasselns blad och bark är så sammandragande, inflammationshämmande och blodstillande som det sägs.

Det ska bla vara den höga halten garvämnen som gör den så användbar. Utvärtes har den länge använts till att behandla inflammationer, åderbråck, akne, solskadad hud, och hemorrojder. I skönhetsprodukter har den sin plats av samma anledning – den drar ihop porer, kan öka hudens elasticitet och förbättra dess läkande processer så man får en fast, fin och slätare hud.

SALVIA

Kanske är det de bakteriedödande och sammandragande egenskaperna som gjort salvian så värdefull. Bladen doftar starkt och friskt, smaken något besk. God som krydda i maten och i infusioner där de också gör nytta – salvia kan t.ex. hjälpa matsmältningen. Plocka bladen från tidig sommar ända tills det blir kallt.

Traditionellt har salvia använts till en lång lista krämpor: dålig matsmältning, huvudvärk, sårbehandling, hormonella besvär, akne, grova porer, blödande tandkött, som svetthämmande medel, dåligt minne (!), nedstämdhet och halsont. Ät salvia om du är stressad, den sägs balansera och stärka nervsystemet under stressiga perioder. Undvik salvia under graviditet, vid amning och epilepsi.

BJÖRK

Björken har länge haft rykte om sig som ”läketräd” och hela trädet används i naturmedicinen – löv, sav och bark. Löven för att de innehåller allt möjligt bra: C-vitamin, kalcium, magnesium, kalium, björksocker (Xylitol), eteriska oljor, flavonoider (en slags antioxidanter), tanniner (sammandragande) och saponiner (ämnen som sänker ytspänningen i vatten så det blir löddrigt, som tvål). Tillsammans skyddar de hudcellerna från skador av fria radikaler och har en naturligt renande verkan. Björk stimulerar njurarna och är vätskedrivande och kan bidra till att lösa upp slagg som sitter i vävnaderna, används därför i renande kurer. Anses bra mot celluliter också.

björklövsinfusion är en klassiker vid behandling av urinvägsinfektioner då löven är bakteriedödande och har en basisk inverkan. Skörda björkens löv före midsommar och torka för kommande behov. Björkaska (av barken) är mineralrikt och har traditionellt använts för att behandla en mängd sjukdomar. I hudvård är björkbarksextrakt är sammandragande, renande och stärkande för huden.

ARNIKA / SLÅTTERGUBBE

Arnikan har länge använts till vardagskrämpor som vrickningar, stukningar, ömma muskler, vid led-, och muskelvärk, muskelsträckningar och blåmärken. Den här mångsidiga gubben är en anspråkslös blomma som troligtvis har sitt ursprung i Pyrenéerna men är spridd i hela Europa och i Nordamerika. Den trivs i frisk, mager och kalkfattig sandjord, gärna i naturbetesmarker. Den blir cirka 20- 50 cm hög med gulorange, väldoftande strålblommor och har i många traditioner länge använts som läkeväxt. Det är framför allt i blomman de verksamma ämnena finns, som flavonoider, kiselsyra, karotenoider, xanthophyllin (sårläkande) och eteriska oljor. De skördas när de nyss slagit ut för att sedan beredas till fina oljor, salvor och extrakt. Blomman anses antiinflammatorisk, sammandragande, inflammationshämmande, sårläkande och cirkulationsökande. Arnikaolja, salva och tinktur är bra att ha hemma.

Oljan kan du använda till en värmande massage eller för att lindra träningsvärk. Några droppar i badet kan vara skönt vid ledvärk. Tinkturen kan späs med vatten till omslag på yttre skador som svullnader, blåmärken och sår.

TIMJAN

Timjan, en riktig glädjekrydda. I husapoteket används timjan flitigt till förkylningskurer, timjansirap och diverse krämpor som magproblem och reumatism, sårvård och trötthet. Historiskt har den använts för behandling av luftrörsbesvär: katarr i luftvägarna och olika typer av hosta som ett slemlösande, kramplösande och hostbefordrande medel. Hostmedicin med timjan har använts i minst 2000 år! Det är främst de eteriska oljorna i växten som är mest aktiva, som bl. a innehåller ämnet tymol som är antibakteriellt och svampdödande. Den är också rik på antioxidanter, är antiseptisk och betraktas som värmande och lugnande.

En bra vinterört som lär stärka immunförsvaret, förbättra cirkulationen och hjälpa dålig matsmältning! Gör ett timjanbad eller fotbad vid förkylning eller när du bara känner dig kall, frusen och trött. För huden är timjan bra för behandling av acne eller oljig hy, eller skönt i ett lugnande bad.

STYVMORSVIOL

Styvmorsviol har använts länge länge som läkeväxt: för att behandla eksem, torr, sprucken hud, akne och andra hudsjukdomar. Invärtes har styvmorsviol rekommenderats vid hosta och luftrörsbesvär. Hon innehåller ämnen som t.ex salicylsyra, tanniner, slemämnen och flavonoider som stärker huden och håller den mjuk och smidig.

HÄSTKASTANJ

Hästkastanjen användes vid behandling av såväl åderbrock som hosta. Hästkastanjen ska inte förväxlas med ”äkta” kastanj (Castanea sativa), vars frön vi rostar och äter såhär i vintertid! De är goda, hästkastanjen är i det närmsta oätlig och dessutom giftig för oss människor, men tåls av hästar, getter, svin och hjortar! Det sägs att turkarna gav kastanj till hostiga hästar. Men vi är inga hästar så vi får vackert avstå. Men utvärtes har vi nytta av den – främst för att den betraktas som sammandragande, antiinflammatorisk, och venstärkande. Därför kan kastanjepreparat vara sköna att använda när man har trötta, svullna ben eller vadkramp.

Kastanj finns ibland även i medel mot hemorrojder. Det är bark, blad och kastanjen man använder, inte blommorna.

ALOE VERA

Med en Aloe vera planta i fönstret har du nära till hjälpen för att behandla lite allt möjligt, som småsår, infektioner, finnar, insektsbett, klåda, irriterad hud eller lättare brännskador. Man nog säga att Aloe vera är en av världens mest anlitade läkeväxter och den har betraktats som en universalmedicin. Aloe vera består till 95% av vatten som bildar en slags gelé som givit plantan dess namn: ordet ”Alloeh” är arabiska och betyder "bitter, glänsande substans". Det är den här gelén som världen över än idag används för att bland annat i hudvårdsprodukter. Gelén är fuktbevarande, svalkande, antiseptisk, sammandragande och påskyndar läkning. Den absorberas snabbare av huden än vatten vilket gör att den snabbt tränger ned och läker där det behövs utan att huden känns kladdig. Gelén innehåller över 400 kända verksamma ämnen som A- B – C- och E-vitamin, kalcium, aminosyror och enzymer. Vid användning: skär av en bit av ett aloe vera blad, snitta upp det så du kommer åt gelén som du skrapar av och applicera rdirekt på huden. Enklare kan det faktiskt inte bli!

GRAN

Innehåller naturligt både socker, mineraler och vitaminer.

På våren kan man äta de späda skotten, och under vintern är det barren som kommer till nytta, då C-vitaminhalten är som högst, bara nypon och havtorn sägs innehålla mer (av våra nordiska växter). Koka en dryck av barr det lär vara stärkande för immunförsvaret. Man kan tugga gran kåda eller använda det på sår (skall vara som bakteriedödande plåster) Vid luftrörsbesvär kan man prova en gammal huskur genom att andas in ångorna från ett barravkok.

 

Infusion

Infusion - Varmt vatten som slås över torkade örter, blommor och bär.

Man häller hett vatten över torkade växter och därmed frigörs alla de nyttiga beståndsdelarna som är bevarade där. Annars oftast som dryck men fungerar ypperligt som ansiktsvatten, hårskölj eller att spreja på huden som uppfriskande och näringsrik ansiktssprej. Användningsområdet varierar beroende på vilken ört som används.

Det går bra att använda färska örter men det sägs att den torkade örten har bibehållit sina viktiga näringsämnen och är därför mer effektiv och helande.

Gör så här: Ta en ren burk eller flaska som rymmer ca en liter vätska. Lägg i en näve örter, blommor eller bär ca 30 gram. Häll sedan över kokande vatten sätt på tätslutande lock. Låt infusionen dra i minst fyra timmar gärna mer. 

 

Tinktur

Tinktur - Vinäger eller sprit med örter.

Fördelen med en tinktur är att den är mycket lättupptaglig i blodet och därför sprider sig snabbt i kroppen. Den har även lång hållbarhet och man behöver bara små doser för att få effekt. Används ofta för att återskapa balans i kroppen eller boosta immunförsvaret. Ta några droppar av tinkturen i vattnet som dryck eller lite i dressingen mm.

Gör så här: Ta en ren flaska eller burk lägg i örterna, häll över ekologisk äppelcidervinäger. Sätt på tätslutande lock helst inte i metall. Låt stå mörkt och svalt förvara tinkturen i kylskåp när den börjat användas.

 

Maceration

Maceration - Olja med färska örter och blommor.

Maceration är bra för att få ut så mycket näring som möjligt ur växten. Oljan går att använda som den är på kroppen annars är den bra att göra egna salvor och krämer på. Den bästa oljan är olivolja som tar fram klorofyllet i örterna och är stabil och hållbar. Föredrar man en doftfri olja fungerar mandeloljan som är sammetslen och hållbar.

 

Gör så här: Plocka örter och blommor när det är torrt ute låt de lufta lite och plocka bort dåliga delar. Grovhacka örterna, blommorna kan gärna vara hela. Fyll den rena burken eller flaskan till brädden med örterna och fyll på med olja. Rör om i burken för att få bort eventuellt syre. Oljan skall täcka örterna/blommorna helt för att undvika att det möglar. Sätt på ett tättslutande lock.

 

Glöm inte att skriva en etikett med datum och innehåll!

 

ört trädgård

web analytics

© 2012-2025 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)