Hudkräm

Här hittar du recept på hemgjord lotion, hudkräm! .... En stor fördel med att göra sin egen hudkräm är att du vet exakt vad det innehåller. Välj dina favorit doft eller låt den vara naturell.Hos  hittar du ingredienser till hemmagjorda hudkrämer tex, cocos olja, shea smör, bivax mm.

Whipped Body butter

50% Sheasmör

50% Olja (ex. mandel)

eventuellt en eterisk olja

Går snabbt och lätt att göra, blanda smöret med oljan samt den eteriska oljan, vispa ihop och förvara krämen i en ren burk.

Hudkräm

Patchouli

Mjukgörande kräm

Ingredienser:

50 ml raps- eller olivolja

10 g bivax

5-10 droppar eterisk olja tex. patchouli och bergamott

 

Gör så här: Värm oljan i vattenbad riv sedan ner bivaxet i oljan. När bivaxet är smält tillsätter du den eteriska oljan, häll upp blandningen i en väl rengjord burk/burkar. Låt salvan svalna och stelna sätt på locket.

 

ANSIKTSBALSAM

Ingredienser:

1,3 dl olivolja (eller maceration)

20 g bivax

12 droppar eterisk olja passande att använda i ansiktet

Gör så här: Smält bivaxet över vattenbad. Rör i oljan när vaxet har smält, det kommer nu att bli grynigt men låt det vara kvar och rör om tills det åter är en klar olja. Ta bort från vattenbadet och droppa i eteriska oljor och rör om ordentligt. Häll sedan upp på väl rengjorda burkar. Det blir ungefär 1½ dl ansiktsbalsam.

 

 

ringblommaRingblomssalva

Ringbloms salva

Hud läkemedel - Ringbloms salva har överlevt för att den är lätt att göra och har bevisat sin effektivitet.

Som:

• Sårsalva: Hjälper sår att läka snabbare och utan ärrbildning - allt från små hudsprickor och såriga bröstvårtor till svårläkta och kroniska sår som liggsår och bensår. Lugnar nybildad och känslig hy, röda stjärtar, klåda, akne, insektsbett, solsveda och brännskador, frostskador, torr hy; mycket använd som eksem "medel" inklusive på psoriasis.

• Tar ner svullnader i varbölder och bulor och blåmärken och sägs vara bra på fotsvamp. OBS! En del kan reagera allergiskt på ringblomma.

 

Recept:

• Ringblomsolja - 70 ml (7 volym delar)

• Bivax - 10 ml (1 volym del)

• Ullfett - 10 ml (1 volym del)

• Ringbloms infusion - 10 ml (1 volym del)

• Tea treeolja - 25 droppar (1 ml)

• Lavendelolja - 25 droppar (1 ml)

 

Gör så här: Smält ihop olja, vax och ullfett på låg värme. Tillsätt infusionen och rör om lite; ta sedan allt från värmen och rör ordentligt. De eteriska oljorna droppas i när temperaturen sjunkit lite. Fortsätt röra tills salvan är helt sval. Med dessa proportioner blir salvan mjuk och lättpåstruken. Häpnadsväckande effektiv på torra och kliande eksem. Andra eteriska oljor kan väljas för särskilda behov. (Källa: Shenet 2003)

Recept:

Ringblomsolja  70-80 ml, Bivax - 20-30 ml

Gör så här: Smälts ihop försiktigt i vattenbad (kärlet ställs i ett annat kärl med kokande vatten) eller på platta. När blandningen flyter tas den från värmen och rörs om. Efter 2-3 minuters omrörning börjar blandningen vitna och stelna; fortsätt röra tills den är helt sval. Sådant som fastnat och stelnat på kärlets väggar skrapas ner i resten. Avsvalningen går fortare om man håller kärlet i kallt vatten under omrörningen men då riskerar man att vaxet stelnar fortare än man hinner röra och resultatet blir klumpar. Rör tills salvan är helt sval och jämn. Om konsistensen blir fel är det bara att smälta om och tillsätta lite extra olja (för mjukare salva) eller bivax (i för hårdare). (Källa: Shenet 2003)

Recept:

20 gr bivax

40 ml olivolja

37 ml mandelolja

2 ml E-vitamin

0,3 gr ringbloms extrakt

1 ml lavendelolja eller någon annan olja du tycker om (ca. 25 droppar).

 

Recept:

Hackade färska ringblommor

250 ml Olivolja

Bivax - en liten bit

 

Gör så här: Värm oljan till högst 150 grader. Lägg i blommorna och låt allt sjuda några minuter. Ta av från värmen och låt stå ett dygn. Värm igen nästa dag och pressa genom en silduk. Värm den silade oljan med lite bivax tills vaxet smälter vid cirka 70 grader. Rör tills salvan tjocknar.

 

Smälta bivax

 

- Gör egen ringblomsolja

Plocka ringblommor, nyp av alla de små blombladen och torka lätt en eller två dagar i rumstemperatur. Lägg dem i en glasburk och fyll på med rapsolja (eller annan vegetabilisk olja) så det täcker. Låt stå en vecka i soligt fönster. (använder du torkade ringblommor tex. på vintern så värm det hela lätt i vattenbad först och låt det sedan stå några dagar). Sila av oljan, förvara den svalt och mörkt.

Salva

Ingredienser:

67 gram bivax
1,5 dl olivolja
1,5 dl sesamolja
10-20 droppar eterisk olja

Gör så här: Smula bivaxet i en skål och smält det i ett vattenbad. Se till att allting smälter ordentligt. Tillsätt olivolja och sesamolja, rör med en visp tills allt smält och blandat sig. Viktigt att du inte vispar utan enbart rör. Lyft upp skålen ur vattenbadet och fortsätt röra. Tanken är att du ska röra runt vaxet och oljorna medan det svalnar. Det tar ett litet tag men sen ser du att salva börjar fastna på kanterna av skålen. Se till att röra ner det också.
Efter ett par minuter kan du ställa skålen i ett kallt vattenbad om du vill skynda på kylnings processen, men glöm inte att fortsätta röra om. När salvan är ungefär som yoghurt i konsistensen tillsätter du den eteriska oljan som du valt, fortsätt att röra om tills salvan svalnat. Lägg i väl rengjorda burkar. 

Salvan håller ungefär ett halvår. Sesamoljan kan du byta ut mot någon annan olja om du vill, beroende på vad du vill att din salva har för egenskaper.

 

Hudkräm

Ingredienser: 

1 1/2 dl olivolja 

40 g Kokosfett 

20 g Bivax 

1 1/2 dl vatten (några droppar eterisk olja)

Gör så här: Använd alltid rena kärl och verktyg, koka vattnet ställ det sedan åt sidan. Smält bivax, kokosfett, olja tillsammans i vattenbad låt sedan fettblandningen svalna till en temperatur på ca 30-40 grader. Ta fram en stavmixer mixa fettblandningen samtidigt som du häller i lite av vattnet år gången observera att vattnet som skall ha ungefär samma temperatur som fettblandningen. Fortsätt sedan att mixa ett tag till så att vattnet blandas in ordentligt om du vill kan du nu droppa i några droppar med eterisk olja och fortsätt mixa så att krämen får en bra konsistens. Häll över krämen i rena burkar. 

Förvara gärna i kylskåp. Kallpressad kokosolja finns att köpa i hälsokostaffärer även bivax kan finnas att köpa där.

 

Summer dream

 

2 msk sheasmör (fast)

1 msk kokosolja torkade rosenblad, mynta och färsk rosmarin

ca 7 droppar lime och lavendel (-eterisk olja)

E - vitamin

 

E - vitamin behövs inte tillsättas men ökar hållbarheten och är bra för huden. Du kan byta ut olivoljan mot annan vegetabilisk olja om du vill det tex mandel, avocado, jojoba eller aprikosolja.

De eteriska oljorna kan du byta ut till din favorit doft det är helt ok.

 

Gör så här: Smält sheasmöret kokosolja i en kastrull. Tillsätt örterna och låt dra i 20 minuter se till att blandningen håller sig varm. Sila sedan genom blandningen och krama ur de sista av örterna.

Låt blandningen svalna, droppa i sedan eterisk oljan och e-vitaminet. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, minst 5-10 minuter. Känns det hopplöst så låt blandningen svalna tills det börjar stelna en aning och vispa igen.

Skrapa ur krämen med en slickepott och lägg det i en burk.

Tips! vill du ha tunnare kräm ta i lite mer olja istället, och vill du ha det tjockare tillsätt mer shea smör!

 

Creme Cozy

 

Ingredienser:

1,25 dl sheasmör

0,75 dl kokosolja

0,75 dl mandelolja

ev. eterisk olja (tex. lavendel)

 

Gör så här: Smält sheasmör och kokosolja i en kastrull och rör om. Låt sedan blandningen svalna i ca 30 minuter. Häll i mandeloljan (och eventuellt en eterisk olja). När blandningen svalnat helt vispa oljorna tills det blir en smörig vit konsistens. Lägg krämen i burkar. förvara gärna svalt för längre hållbarhet!

 

Fresh Body Butter

 

Ingredienser:

2 msk bivax 

2,5 dl vindruvsolja 

1 kapsel vitamin  E olja 

2-3 msk destillerat vatten 

10 droppar citrus olja (annan eterisk olja kan tas efter tycke och smak)

 

Gör så här: Blanda oljan och bivax. Smält vaxet i tex. mikron tills det nästan är helt smält. Använd gärna stavmixern och tänk på att ha en glas skål med höga kanter att mixa i, av just säkerhetsskäl för blandningen är mycket varm. Tillsätt försiktigt vattnet och fortsätt att mixa. Blanda sedan i doften som du valt. Mixa blandningen tills det att det blivit vitt och tjockt.

Blandningen skall sedan vila ca 15-20 min. Häll sedan krämen i en valfri rengjord burk.

kokosnöt salva

Body Butter Cocoa

Ingredienser:

ca 0,6 dl kokos smör 

1 msk kokosnöt olja 

3 msk solrosolja 

2 dl bivax

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en glas skål. Värm i mikron till vaxet har smällt. Rör om ordentligt tills blandningen har svalnat.

När krämen har svalnat helt för du över det i väl rengjorda burkar med lock.

 

 

hudkräm med honung

Lite honung kanske?

 

Bivax salva

(Recept till mycket torr hud)

Grundreceptet är: 

20 g bivax el. får fett

80 ml vegetabilisk olja tex. mandel-, oliv- etc. men var försiktig med oljor som doftar starkt för doften "luktar" igenom.

Gör så här: Låt ingredienserna smälta i vattenbad. Rör medan det svalnar (ju mer du rör desto mjukare blir salvan - om du inte rör alls blir det hårt).

Sen kan man ha i lite eterisk olja om man vill ha lite doft på det (lavendelolja är en klassiker till bivax salva).

Innan det är helt avsvalnat droppar du i valfri eterisk olja (10–20 droppar kan vara lagom till en liten burk salva) lavendelolja är en klassiker till bivax salva. Jag gillar lavendel, geranium och ylang ylang som ger en blommig, romantisk doft. Lite patchouli ger tyngd och lite citron ger friskhet. Som sagt, man kan designa sin helt egen doft.

Tips! Vid tillfällen med mycket torr hy kan man efter badet eller duschen smörja in sig med tex en oljeblandning av ca 2/3 rapsolja + 1/3 olivolja skölj kroppen lätt med varmt vatten. "Klappa" dig torr med handduken. Var dock försiktig i badet för att det kan bli mycket halt!

 

vårdar och föryngrar

hudkräm med aloevera och kokosolja

 

Hudkräm av 3/4 delar med kokosolja och 1/4 del med aloe vera gel

En riktigt naturlig och mycket väl vårdande kroppslotion kan man göra är att blanda ½ aloe vera gel och ½ ekologisk kokosolja. Det är en lotion, kräm som vårdar och föryngrar huden och som sjunker lätt in utan att lämna kladd. Du kan också bland i tiosol, som är en olja med solskydd. Det kan man köpa i hälsokost affären. 

 

aloe vera planta

Aloe Vera

 

Nattljusolja

Crearome Nattljusolja 9% Kallpressad har E-vitamin som är tillsatt för längre hållbarhet. Denna nattljusolja används främst som kosttillskott i stället för olika kapslar som finns på marknaden. Nattljusoljan hjälper hudens celler att bli stabila och starka. Oljan används vid hudproblem och torr hud. Sitter du vid en dator hela dagarna är nattljusoljan bra för dig den passar fint på livlös hud som saknar elasticitet och i en rynkhämmande crème för ansiktet för att förebygga hudens åldringsprocess. Har du mjäll problem, skall du testa nattljusolja.

 

 

Nattljusolja

Nattljus

 

JOJOBA OLJA

Jojoba oljan har en helt unik förmåga att tränga djupt ner i hudlagren och göra vilken hud som helst alldeles sammetslen och perfekt återfuktad. Den är mycket användbar vid pormaskar och acne och den lugnar en känslig, inflammerad och irriterad hud. Det finns vetenskapliga studier som bevisar dess balanserande effekt på både torr och fet hud. 

Den torra huden stimuleras att börja producera mer av sitt eget fett sebum och den fetare hudens talg produktion saktas ned. Detta på grund av att jojoba oljan är den vegetabiliska olja som mest liknar människans eget hudfett i sin sammansättning av fettsyror. Oljan är halvfet och känns mycket lätt på huden den har en väldigt bra hållbarhet och håller sig fräsch i flera år.

Den består av vaxartade fettsyror, och är egentligen ingen olja utan en flytande vax. Just på grund av sin vax liknande struktur så oxiderar inte jojoba oljan och härsknar inte så lätt som många andra torrare oljor. Den kan också klara av temperaturer på upp till 300 grader! 

Oljan är fullproppad med viktigt A- och E-vitamin samt ett ämne som imiterar kollagenet i läderhuden som i sin tur hindrar hudens åldrande.

Jojoba oljan passar även perfekt som hårolja, och kan ha en positiv effekt på t.ex seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten.

 

 

tistelolja

TISTEL OLJA

Tistel olja går snabbt in i huden och ger ovärderliga fettsyror via hud vid inflammationer, acne, eksem, rosacea och många andra hudproblem. Innehåller fina fettsyror som huden och kroppen behöver för att bilda en frisk och vital yttre och inre hud.

Tistel oljan är en torr olja som snabbt går in i huden utan att kladda. Passar därför bra som massageolja. Även en bra ansiktsolja speciellt för fet hy.
Tistel olja innehåller 80 % av den essentiella fettsyran linolen (omega-6) Kroppen bildar med hjälp av linolen, GLA och prostaglandin.

 

 

Är du sugen på att prova att göra en egen hårinpackning? Några recept på just inpackningar hittar du på systersidan hårslingan!

 

Recept på hårinpackningar surfa in på www.har.n.nu och ta en titt!

 

 

Hemgjord hudlotion hudkräm

 

 

En fluffig Hudkräm / lotion

 

4 dl Infusion av mynta - citronmeliss (destillerat vatten / infusion)

3 dl Olja (½ kokos och ½ raps)

ca 25 g bivax (½ ark med bivax)

2 kapslar med E-vitamin

 

Gör så här:

Plocka färska örter som du gör en infusion (som te), alltså koka upp vattnet lägg i örterna, sätt på locket och låt det stå och dra någon timma.

Smält bivax i vattenbad blanda ihop med oljan/oljorna. Det skall bli ungefär 70 grader så att bivaxet smälter. Häll över oljeblandningen i en skål där du vill vispa till krämen i använd gärna en stavmixer.

Försök se till att vattnet och oljan har ungefär samma temperatur när de blandas i. Häll i vätskan försiktigt, lite i taget medans du mixar oljeblandningen.

Det kan vara skönt med en hjälpande hand i denna processen dvs att någon annan häller i vätskan medans du håller i skålen och mixar med stavmixern. Mixa en stund när allt är blanda och glöm inte att skrapa ner det från sidorna också. Till sist droppar du i e-vitamin som fungerar konserverande och eventuella eteriska oljor för doften skull.

I denna variant tar kokosdoften över men den oljan kan ju bytas ut till en annan med en mera neutral doft.

 

Lavendelkräm

 

Du behöver:

1 dl Maceration av lavendel (rapsolja med lavendel)

2 dl Rapsolja

½ dl Shea-smör olja

½ dl Tistel olja några droppar eterisk jasmin olja

40 g Bivax

3 dl Lavendel infusion (destillerat vatten m. lavendel)

2 kapslar E-vitamin

 

Gör så här:

Plocka fram rena redskap! ju renare redskapen är ju längre hållbarhet blir det på slutprodukten. Koka upp vatten till krämen och ställ den åt sidan, lägg i en näve med lavendelblommor och låt det dra någon timme.

Gör i ordning ett vattenbad och smält bivax med oljorna. All vax skall vara smällt och ha en temperatur på ca 70 grader. Häll över oljeblandningen i den skål som du skall göra krämen i. Rör om i oljeblandningen tills den har svalnat.

Blanda i E-vitamin och eterisk olja.

Efter att vattnet har svalnat silas blommorna bort och pressa ut det sista vattnet. Vätskan skall ha ungefär samma temperatur som oljan när de blandas ihop. (Blommorna kan du kanske använda till ett skönt bad lite senare....)

När både oljeblandningen och vattnet har ungefär samma temperatur tar du fram stavmixern och vispar ner lite av vattnet åt gången samtidigt som du mixar. När allt vatten är i krämen fortsätter du mixa en stund till så att allt blandas ordentligt och får en bra konsistens.

Häll krämen i rena burkar, använd gärna slickepott. Förvara gärna lavendelkrämen i kylskåpet.

  

lavendelkräm hemmagjord

 Tips om du vill förbättra din hälsa Hälsoinspiration!

© 2012-2023 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)