Epsomsalt, magnesiumsulfat, engelskt salt eller bittersalt - kärt barn har många namn.
Underbart salt till kroppsskrubb eller till välgörande bad. Har en "renande" effekt på kroppen. När Magnesiumsulfat absorberas genom huden, till exempel i ett bad, drar det gifter ur kroppen, lindrar muskelspänningar och verkar lugnande för nervsystemet.
Epsomsalt som kroppsskrubb - blanda saltet med natriumbikarbonat, glycerin och mandelolja. Så får du en fin skrubb till kroppen. Den mjukar upp torr hy och rengör fet hy.
- Salta Rosa -
På bilden är det en hemgjord kroppsskrubb
med just epsomsalt, ekologisk rapsolja, rosor.
Rosorna är odlade hemma, blandas hackade med saltet
och så några droppar med tea treeolja
Epsomsalt finns att köpa hos tex. , Om man vill så kan man använda epsomsalt till hårvård också, man löser upp salt i shampo för att göra den extra fettlösande, ta lika delar shampo och salt.
Löser du det i vatten eller balsam blir det en volymgivande inpackning, ta lika delar av balsam och salt. Låt blandningen verka i ca 20 minuter och skölj sedan ur.
Har du besvär med onda muskler, sträckningar?
- Lös upp 1 dl epsomsalt i 1 L vatten använd det i omslag (dränk en handuk) som läggs på det onda stället och låt det ligga kvar i en halvtimme. behandlingen kan göras 3 ggr om dagen.
Saltbad: 2 dl - 2 liter epsomsalt i ett helbad Epsomsalt har använts och används fortfarande som badsalt vid ryggont, reumatisk och annan värk, ömma muskler och leder, sträckningar och stukningar. Ett sådant bad tar ner svullnaden och därmed smärtan och stelheten.
- Ger lindring av psoriasis och eksem....
Tvål ska inte användas i badet, det motverkar saltets effekt. Duscha inte utan låt huden självtorka. Bäst är att packa ner sig i sängen under tjocka täcken. Man svettas kraftigt och blir mycket varm och slak, så det är ett bra kvällsbad (någon har räknat ut att ett epsombad gör sömnen 33,3 % mer "effektiv").
Epsombad sägs också ladda upp energi, varför idrottsfolk tar dem dagen före tävlingar.
Kurorten Epsom
Saltet framställdes första gången 1694 ur mineralkällorna i den engelska kurorten Epsom. Källorna upptäcktes av en lantbrukare 1618, som lade märke till att trots den rådande torkan vägrade hästarna att dricka vattnet från källan. När vattnet undersöktes, fann man att det innehöll det bittert smakande ämnet magnesiumsulfat. Epsom blev sedan en populär kurort
Den ljusa mineraljorden kring källan kallades magnesia alba officinalis (alba = vit), som är detsamma som mineralet epsonit.
I den gamla farmakopén förekom en rad olika benämningar på magnesiumsulfat:
- Magnesia vitriolata' (Vitriololja = koncentrerad svavelsyra.)
- Magnesi sulfa
- Sal amarus epsomensis (sal = salt, amarus = bitter)
- Sal catharticus amarus
- Sal catharticum anglicum
- Sal sedlicense (Salt från Sedlitz)
- Sulfas magnesicus
Havsvatten innehåller naturligt magnesiumsulfat, varför de koksalt (natriumklorid) som utvinnes genom indunstning av havsvatten i saliner alltid är förorenat med en hel del magnesiumsulfat. Detta gör att man vid matlagning måste använda hälsokostaffärernas oraffinerade havssalt med viss försiktighet med hänsyn till magnesiumsulfatets laxerande egenskap.
Magnesiumsulfat finns i havsvatten och är det ämne som orsakar störst dämpning av ljudvågor i vatten. Vanligt salt (natriumklorid) dämpar inte ljud alls.
Användning:
- Används för att bota magnesiumbrist hos människan (indikation muskelkramper)
- Motverka magnesiumbrist hos odlade växter
- Laxermedel (bittervatten, en kolsyrad 16 — 17-procentig vattenlösning).
- Fram till 1920-talet intravenöst som bedövningsmedel.
- Magnesiumsulfat är hygroskopiskt och används därför som torkmedel vid organisk syntes.
- Godkänd livsmedeltillsats med nr E 515; används som konsistensgivare för bordssalt.
- Används som densitetshöjande medel i floatingtankar, 600l vatten och 375 kg Magnesiumsulfat.
- Mineralsalt till matlagning (ca 10% magnesiumsulfat)
Biverkningar:
I höga doser kan magnesiumsulfat ge andnings- och hjärtstillestånd
Långvarigt bruk kan nedsätta aptiten
Studier vid Birmingham Universitet visar att vid bad med Epsomsalt höjs magnesiumhalten i kroppen. Magnesium är ett av de första ämnena som försvinner vid bl.a. stress.
(Källa: wikipedia, shenet)